Hammerdeath – Hammerdeath

Tussen 1988 en 1999 liep het uit Zaandam afkomstige Nembrionic – aanvankelijk nog met de toevoeging Hammerdeath – rond in de Nederlandse metalwereld. De brute deathmetal/grindcoreband leverde twee platen, twee EP’s, enkele splits en een album met hiphopgroep Osdorp Posse af. Aan het einde van de rit vonden een aantal leden van de band met enkele leden van Consolation elkaar in het blackmetalproject Unlord maar na drie platen viel ook dat doek.

In 2019 dook Nembrionic plots weer op bij Stonehenge Festival (en volgt Consolation dit jaar dat voorbeeld) en spraken we voorman Marco Westenbrink over nieuw materiaal en verdere plannen. Corona gooide het inmiddels bekende roet in het eten, maar nu is er dan eindelijk… een single (digitaal al beschikbaar, vinyl volgt)! Onder de naam Hammerdeath!

Hoe dan?!? Waarom hebben we na Nembrionic Hammerdeath en Nembrionic nu Hammerdeath? Het antwoord is vrij simpel. Drummer Noel Derek Rule van Eersel (ook actief in Lovell’s Blade) kon niet tijdens de eerder dit jaar geboekte studiotijd. Bas Polder (Dauthuz, Yaotzin) werd ingevlogen maar die is geen bandlid van Nembrionic, waardoor maar voor de naam Hammerdeath werd gekozen. Buiten dat zijn de twee nummers op deze digitale single op en top Nembrionic. We zijn zeven seconden onderweg in het titelnummer als zanger Westenbrink er een Tom G. Warrior-‘oeh’ in gooit ten teken dat het headbangen kan beginnen en de grijns die dat teweegbrengt verdwijnt niet meer van m’n gezicht.

Het is twee nummers smaakvol beuken, met de stuwende grunts van Westenbrink, heerlijk gitaarspel van Dennis Jak en de woeste drums van Polder. De tempoverlaging op de A-zijde is typisch Nembrionic en dat geldt net zo goed voor het slepende stuk van kant B. Hammerdeath klinkt overigens om als door een ringetje te halen: het singletje heeft een old school vibe maar bepaald geen old school geluid en de 6:43 minuten zijn veel te snel voorbij. De conclusie moge dan ook duidelijk zijn: hier moét meer uit worden gehaald. 24 jaar hebben we moeten wachten op nieuw Nembrionic-materiaal (het laatste wapenfeit op Incomplete uit 1998 was een cover van My Sharona van The Knacks, verbasterd tot My Corona (!)) en nu willen we meer. Onder welke naam dan ook.

Label:

Stageblast Records, 2022

Tracklisting:

  1. Hammerdeath
  2. Meet Me At the Slaughterhouse

Line-up:

  • Marco Westenbrink – Vocalen, gitaar
  • Dennis Jak – Gitaar
  • Jamil Beroud – Bas
  • Bas Polder – Drums

Links: