Halphas – Sermons Of The Black Flame

Halphas, een infernaal vijftal uit Duitsland, overtuigde me al van zijn kwaliteiten middels hun plaat uit 2019, The Infernal Path Into Oblivion. Sermons Of The Black Flame is de opvolger, die ook weer uitkomt via Folter Records. In de line-up ontwaar ik één wijziging: Berith (Timor Et Tremor) heeft de plaats aan de microfoon overgenomen van Legatus, die werd bedankt voor bewezen diensten en zich nu concentreert op Hraun. De vraag is natuurlijk of die positieswitch iets wezenlijks heeft veranderd. Op de vorige plaat (en in het verlengde alle vorige releases) was het vooral het beukende, snelle melodische gitaargeweld dat bij me bleef hangen.

Versta me niet verkeerd: een imposante frontman of -vrouw kan wonderen doen. Imposant dan in de zin van het gebruik van de keeltouwtjes, frasering en dergelijke. In dat opzicht vermeld ik graag dat ik toch niet helemaal sidderde en beefde na het beluisteren van de laatste plaat Realm Of Ashes van, inderdaad, Timor Et Tremor.

Binnen luttele ogenblikken hebben deze Duitsers er weer voor gezorgd dat de heer Satan bij je binnen op de sofa heeft plaats genomen. Met Into The Void wordt er nog geen vocale aanzet gemaakt; dat is gewoon een lekkere, botergeile intro. De heer Berith kan pas beginnen ratelen, snerpen en gorgelen vanaf het meer dan uitstekende The Draconian Path. De Scandinavische stof ligt als bij wijze van inspiratie gewoon los op de composities, maar schrik niet: net op het moment dat je denkt ‘ach dat weten we al’ steken ze hun kop toch boven het maaiveld middels vochtig soleerwerk.

Soms liggen de vocalen er misschien toch net te prominent in en hadden ze gerust wat meer naar achteren of wat meer in het midden van het Satanische bed gemixt mogen zijn. Maar kom, gedane zaken nemen geen keer. Misschien is het ook gewoon de bedoeling: zeker in een nummer als Satan Speaks komt dit wel tot zijn recht. Ook in dit nummer horen we bijzonder goed uitgevoerde, cleanere, declamerende vocalen. Iets wat de heer Berith nog eens dunnetjes overdoet in het indrukwekkende Wolves Of The Void. The Architects Eye heeft dan weer een heerlijke opzwepende, punkachtige vibe in zich.

Sermons Of The Black Flame is gewoon een prima blackmetalplaat van het Duitse Halphas, dat zo wedijvert met een beperkt aantal andere bands om op het voorfront van de Duitse black metal te blijven staan.

Score:

85/100

Label:

Folter records, 2024

Tracklisting:

 1. Into The Void
 2. The Draconian Path
 3. Satan Speaks
 4. Wolves Of The Void
 5. Disciples Of Dark Gods
 6. The Architects Eye
 7. At The Diamond Gates
 8. Into The Fires Of The Black Flame

Line-up:

 • Berith – Zang,
 • Tempestas – Drum
 • Forcas – Bas
 • Avnas – Gitaar
 • Thurstan – Gitaar

Links: