Gridlink – Coronet Juniper

Longhena (2014) was voorbestemd om het laatste album van Gridlink te zijn. Een dijk van een album, dat de liefhebbers desondanks toch met een wat wrange nasmaak achterliet, omdat het – zoals vooraf was aangekondigd – de zwanenzang van de band zou zijn. ‘Een fenomenale afsluiter’, noemde oud-collega Mike het in zijn recensie. Maar wat blijkt nu? Dat fenomenaal kan probleemloos blijven staan, afsluiter is echter niet meer op zijn plek.

Eind april 2022 deelde Gridlink op Instagram en Facebook plots een nogal cryptisch bericht: ‘++ 2023 ++ CORONET JUNIPER ++ ITERATION4MOD0 ++ 7 49 343 2401 16807 ++ END’. Volgers van de band hadden in de rij aan cijfers al gauw de geometrische reeks van het getal zeven ontdekt en kwamen tot de conclusie dat er een nieuw album aan moest komen in 2023. Want, tja, 2 + 0 + 2 + 3 = 7, de woorden ‘cornet’ en ‘juniper’ bestaan elk uit zeven letters en samen vormen ze veertien letters. En hoeveel tekens staan er in ‘ITERATION4MOD0’? En aangezien een iteratie (iteration) niets anders is dan het herhalen van een stap of fase in het ontwerpproces totdat het gewenste resultaat is bereikt, moest die vier wel betekenen dat album vier eraan zat te komen. Logisch toch?

Durf maar eens te beweren dat ze er naast zaten; een jaar later is het vierde album van Grindlink er daadwerkelijk. En Coronet Juniper blijkt precies wat je van Grindlink mag verwachten. In negentien minuten worden er elf nummers uitzinnige grindcore op een onvervalst technische en intrigerende manier door je gehoorgangen geramd. Met een zelfde kracht en onstuimigheid als die van de befaamde Tri-State Tornado davert de band door de nummers. Exorbitante, brute furie en technische vindingrijkheid gaan naadloos samen en veroorzaken een buitengewoon uitbundige wetteloosheid aan geluid. En zoals we van de band gewend zijn, houdt Gridlink het kort en bondig. Slechts drie keer gaat een nummer over de twee minuten – waarbij Ocean Vertigo op twee seconden na de drie minuten aantikt – en voor de rest wordt het nog bondiger gehouden.

Absolute blikvangers op het album zijn de doortrapte, indringende riffs en het moordende tempo dat gehanteerd wordt. Het vurige gekrijs van zanger Jon Chang mag zeker ook niet onvernoemd blijven; het is doorspekt van emotie. Wat een gevoel legt hij erin. Wie er echter op rekent dat Gridlink op Coronet Juniper alles volgens het concept ‘kort maar krachtig, rammen en niets meer of minder’ invult, komt bedrogen uit. Hoe intens en opgefokt ze ook zijn, nummer als het intrigerende Silk Ash Cascade, het extatische Anhalter Bahnhof, het woelige Nickel Grass Mosaic of het magnifieke The Forgers Secade verzanden nergens in een brij aan geluid.

Daarnaast houdt de band rekening met dynamiek. Een soortgelijk uniek en verrassend rustpunt als het instrumentale Thirst Watcher van het vorige album Longhena komen we deze keer niet tegen, maar dat wil niet zeggen dat er minder aandacht voor is. De band slaagt erin met wat geraffineerde aanpassingen en onderbrekingen de nummers te laten ademen. In het titelnummer bijvoorbeeld neemt de gitaar het na twee derde even over, The Forgers Secade kent halverwege een stop van een halve tel, waarna een dwarse gitaarlijn het nummer richting het einde begeleidt en in slotnummer Revenant Orchard gaat het gas er halverwege even af. Dit is niet onbehouwen en ongecontroleerd rammen, maar gecompliceerd, ingenieus en weloverwogen door de muziek bewegen.

Na negentien minuten zit het ontzagwekkende avontuur erop. Wat een beleving, wat een intensiteit, wat een beestachtige waanzin. Heel even twee tellen naar adem happen en meteen die afspeelknop weer indrukken. Op naar een nieuw rondje kopje onder gaan in de ongekende, verzengende chaos … Heerlijk!

Score:

88/100

Label:

Willowtip, 2023

Tracklisting:

 1. Silk Ash Cascade
 2. Anhalter Bahnhof
 3. Pitch Black Resolve
 4. Nickel Grass Mosaic
 5. Ocean Vertigo
 6. Octave Serpent
 7. Coronet Juniper
 8. Zygomatic
 9. Refrain
 10. The Forgers Secade
 11. Revenant Orchard

Line-up:

 • Jon Chang – Vocalen
 • Mauro Cordoba – Bas
 • Bryan Fajardo – Drums
 • Takafumi Matsubara – Gitaar

Links: