Gridlink – Longhena

Gridlink – Longhena
Selfmadegod Records, 2014

Gridlink maakte voor het opnemen van deze plaat al bekend dat Longhena de laatste zou zijn. Met Amber Gray en Orphan hebben de mannen al twee grindcorekrakers op de wereld losgelaten, is Longhena de grande finale? Wat mij betreft wel, en meer…

De technische en verfijnde grindcore die Gridlink maakt is echt van een compleet andere orde dan de primitieve en opgefokte punkbeginselen van grindcore in de jaren ’80. Longhena is toekomstgrindcore en een standaard waar bands in het subgenre zich op stuk gaan bijten. De 23 minuten van Longhena bevatten ontzettend veel informatie op een gruwelijk hoog tempo, maar toch wordt er een diepte en gevoel voor melodie neergezet dat echt ongekend is in het subgenre.

Het allerbelangrijkste element van de muziek van Gridlink is zonder twijfel het flitsende gitaarspel van Takafumi Matsubara. Wanneer de gitaren in de eerste seconden van Constant Autumn horten en storten met een lichte dissonante ondertoon ben ik gelijk aan de speakers gekluisterd en in het midden van de track speelt de man echt prachtige majeurakkoorden die door het hoge tempo van de ritmesectie alleen maar intenser en scherper worden. De vocalen van Jon Chang klinken alsof het uit zijn tenen komt, er zit veel emotie in.

De echte verrassing zit hem in Thirst Watcher, een twee minuten durend instrumentaal stuk voor cleane gitaar en een viool die vaker terugkomt in het album. Het zorgt ervoor dat Stay Without Me er als een moker inkomt, Gridlink houdt rekening met dynamiek. Wanneer er pijlsnel wordt gemusiceerd wordt het geen brij, alles is goed te onderscheiden. Longhena bouwt duidelijk op naar het absolute hoogtepunt van de plaat (Look To Windward) dat gelijk met ruim drie minuten de langste track is die de band ooit schreef. Ieder bandlid speelt zich helemaal het schompes: Matsubara schudt de snelste melodieuze gitaarlijnen uit zijn mouw, Chang geeft zich helemaal en wanneer de laatste muzikale explosie plaats vindt huilt er aan het eind nog een viool. Ja, we zijn er. Gridlink is voorbij…

Na het beluisteren van Longhena heb je het gevoel alsof je een muzikale reis hebt afgelegd ondanks zijn 23 minuten. Gridlink wisselt af tussen brute razernij en muzikaliteit op de scherpste snede in combinatie met kleurrijke invalshoeken. Melodieuzer betekent niet altijd dat het toegankelijker is, dat bewijst dit gezelschap met volle overtuiging. Op grindcoregebied heb ik zelden zo’n goede plaat gehoord, de vorige twee platen bliezen me al weg maar hier is er veel meer diepte en vooral emotie in gebracht. Een fenomenale afsluiter!

Tracklisting:
Gridlink – Longhena

 1. Constant Autumn
 2. The Last Raven
 3. Thirst Watcher
 4. Stay Without Me
 5. Taibas
 6. Retract Perdition
 7. The Dodonpachi
 8. Black Prairie
 9. Island Sun
 10. Chalk Maple
 11. Wartime Exception Law 205
 12. Ketsui
 13. Longhena
 14. Look To Windward

Line-up:

 • Jon Chang – Zang
 • Takafumi Matsubara – Gitaar
 • Teddy Patterson – Bas
 • Bryan Fajardo – Drums

Links: