Gołoledź – Gołoledź

Gołoledź of ‘zwart ijs’ in het Pools is een relatief nieuw quartet in melodisch blackmetalland. Met de gelijknamige debuutplaat trachten deze vier heren indruk te maken. Ik kan je verklappen dat dit alvast gelukt is. De Zweedse platenboer Iron Fist Productions heeft deze jonge Poolse roedel onder zijn vleugels genomen en terecht. Recentelijk kregen we al wel wat lekkers te verteren van deze Zweden. Met name Bafomet‘s F.O.A.D.I.F. is gewoon een ranzig plaatje en Sulfuric‘s Into The Darkness kan je daar gewoon naadloos bij laten aansluiten. Nu dus Gołoledź. Het is klare wijn die getapt wordt doch wel uit een ander vaatje. Een melodisch blackmetalvaatje met misschien wel een toetsje crust of hoe beschrijf je zoiets. Wie wat gaat snuffelen op het wereldwijde web kan van het openingsnummer Sam Na Zawsze een live-uitvoering terugvinden. Daarnaast is de onderstaande lyric video van Odwet op zichzelf ook al indrukwekkend te noemen al was het maar voor de gebruikte beelden die toch laten zien tot wat voor smeerpijperij de mensheid in staat is.

Zes nummers hebben deze Polen bij elkaar geschraapt van de korst van Moeder Aarde. En ik kan gerust stellen dat er ook behoorlijk wat smerigheid en ranzigheid mee in dit schrapsel zit. Wie Poolse black metal geschreven ziet staan, denkt onmiddellijk aan grootmeesters als Behemoth, Mgła en consoorten. Deze vier jongere honden komen wel wat in de buurt van deze laatste band qua sound maar hebben toch een kenmerkend eigen smerig facies. De muzikale thema’s zijn melodieus maar tegelijk zurig en penetrant. Dat kan je evenwel ook stellen betreffende vocalen die screamend dan wel licht gruntend worden gebracht. De gitaarlijnen zijn lekker gestoffeerd en worden gedurende bijna acht minuten, en dan spreken we over de opener Sam Na Zawsze, heerlijk gedrapeerd over de vuiligheid die op de aardbol vast te stellen valt. Odwet is in die wetenschap een (h)eerlijke opvolger. Met wat opzwepende drumdynamieken gooit de heer Aroslav alvast de knuppel in het hoenderhok. Het mag gerust geschreven worden dat er ook in zijn spel behoorlijk wat finesse gekropen is, luister maar eens naar die accentjes op de cymbalen.

Najgorsza Kara of vrij vertaald ‘de ergste straf’, klinkt toch niet zo. Het is een zeer dynamisch nummer, met heel wat ritmewisselingen. Er is zelfs tijd voor het terugschroeven van het tempo waardoor er wat zompigheid en slependheid binnendruppelt in een nummer dat op zich al vochtig genoeg lijkt. En het gebruik van de eigen taal, Pools dus hier, geeft toch altijd dat extra smerige randje aan het geheel. Luister maar eens naar Wolność Umysłu (vrijheid van geest), Wojna O Pokój (de oorlog voor vrede) en het laatste pareltje Gołoledź of zwart ijs, maar dat had ik je in het begin al verklapt.

Sterke plaat dit Gołoledź van het gelijknamige Poolse Gołoledź. De Zweedse platenboer, Iron Fist Productions, heeft een ruwe diamant aan zijn rooster toegevoegd. Geef deze heren nog wat tijd en dan groeien ze vast uit tot een stabiele speler in melodisch blackmetalland. De plaat is al een poosje uit, ergens eind 2022, maar je kan hem vast nog bij de band dan wel bij de platenboer vinden. Ga er maar achteraan zou ik zo zeggen.

Score:

80/100

Label:

Iron Fist Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Sam Na Zawsze
  2. Odwet
  3. Najgorsza Kara
  4. Wolność Umysłu
  5. Wojna O Pokój
  6. Gołoledź

Line-up:

  • Pietras – Bas
  • Aroslav – Drum
  • Gavlish – Gitaar
  • Poke – Zang, gitaar

Links: