Ghostemane – ANTI-ICON

Ghostemane aka Eric Whitney is een 19-jarige Amerikaan. Hij ziet eruit als een black metal emo goth, vol tattoos, die je liever niet in je buurt hebt. Eric groeide oorspronkelijk op in Florida en begon te spelen in lokale hardcore punk- en doommetalbands. Ook black- en death metal werd steeds meer zijn “ding”. Ook al begon hij zelf te rappen, toch kon je hem in zijn video’s vaak bekijken met T-shirts van Deicide, Death en Mayhem. Ook Marilyn Manson is zichtbaar een invloed geweest op deze tiener. Hij speelt zelf ook in een extreme metalband, genaamd Baader-Meinhof. Toch kennen de meeste mensen hem als Ghostemane, de rapper die noise en drones verwerkt in zijn stijl. Ziek, gedementeerd, behoorlijk extreem en bij momenten extreem snel, met een heel herkenbaar jankend stemgeluid. Waarom dan een review van zijn nieuwe album, vraagt u zich af. Wel, omdat deze bol staat van de metalinvloeden én metalgeluiden. Gitaren, drums, het hele boeltje. We nemen de uitdaging aan.

Nuja, uitdaging is veel gezegd, ik was – eerlijk is eerlijk – al langer dan vandaag “fan” van het Ghostemane-gebeuren. Een album als Hexada (check de blackmetalstijl in de hoes) is gewoonweg enorm bruut, voor een rapalbum dan toch. Geen deathrap à la Necro, gewoon Ghostemane met zijn hellrap. Slipknot en Front Line Assembly in een hiphopversie, zo wordt wel eens verteld. Het gebruik van noise, de supersnelle flows, de duistere thema’s… Allemaal dingen die mij als extreme metalliefhebber wel kunnen smaken.

Ook nu is dat het geval. Op ANTI-ICON volgen de spraakwatervallen elkaar op, afgewisseld met neurotische vertelsels en een variatie aan rapstijlen. Het aantal tempowissels is indrukwekkend en maakt dat je aandacht amper kan verslappen. Nu is daar nog eens een arsenaal nu metal en ranzige core aan toegevoegd, die partieel de nummers bezetten. Denk dus nu maar uitgesproken aan Slipknot, maar ook aan een Mudvayne. Geen melodische nu metal, wel hakkende en abrasieve metal op het randje van core, of industriële input richting Nine Inch Nails en Marilyn Manson.

Een heel avontuurlijke plaat, vol fijne nummers. Uitdagend en fris. De verloofde van Poppy trekt volgens mij een pak hellrapfans mee het metalbad in op deze manier. Check dus gerust even een clipje van de beste kerel, zoals Mercury, dat al dik 274 miljoen keer bekeken werd. Misschien kun je ook eens de nieuwe GHØSTKID proberen (als je jonger dan 25 bent) of gewoon Geendagsvlieg van Osdorp Posse, omdat die plaat rap/hiphop en metal blendt zoals het hoort (en nooit beter werd gedaan).

Score:

82/100

Label:

Blackmage Records, 2020

Tracklisting:

1 Intro.Destitute
2 Vagabond
3 Lazaretto
4 Sacrilege
5 AI
6 Fed Up
7 The Winds of Change
8 Hydrochloride
9 Hellrap
10 Anti-Social Masochistic Rage [ASMR]
11 Melanchoholic
12 Calamity
13 Falling Down

Line-up:

  • Ghostemane – Alles

Link: