GHØSTKID – GHØSTKID

Het algoritme van YouTube leidt ons niet altijd naar Lange Frans. Nee, na het kijken van Heaven Shall Burn‘s nieuwe clip Übermacht werd ik doorgestuurd naar ene GHØSTKID, een gloednieuwe groep rond de Duitser Sebastian ”Sushi“ Biesler. Hij is bekend van Eskimo Callboy, die met Hypa Hypa toch wel een van de pareltjes in de Duitse party metal heeft gebracht. De clip die YouTube me voorschotelde was SUPERNØVA, met niemand minder dan Marcus Bischoff van Heaven Shall Burn. Aha, vandaar! YouTube’s algoritme doet uitstekend zijn werk: het nummer is lekker rammend, agressief en catchy. De intro doet ook denken aan The Prodigy’s The Day Is My Enemy. Mijn interesse is meteen gewekt.

Welnu, de agressieve screams op SUPERNØVA zijn helaas ver te zoeken op de rest van het self-titled album. GHØSTKID staat bol van catchy melodieën, klinkt behoorlijk poppy en is wel erg emo. De balans tussen cleane vocalen en screams slaat uit naar de eerstgenoemde. Het gebruik van louter hoofdletters lijkt dus eerder geïnspireerd door Marilyn Manson‘s laatste album dan door dat van Lingua Ignota. Door de verschillende gastbijdragen en een mix van trap, industrial, rock en metal, is de sound vrij eclectisch. Het album dat door Sky von Hoff (o.a. Rammstein) is geproduceerd klinkt als een sonische gangbang tussen Bring Me The Horizon, The Prodigy, Marilyn Manson en Modestep. Af en toe horen we ook een vleugje witch house à la het osmiumzware SALEM en krijgen we een flinke portie trap à la SLANDER. THIS IS NØT HØLLYWØØD met Johnny 3 Tears van Hollywood Undead is hier het beste voorbeeld van. Dit nummer heeft GHØSTKID eveneens opgenomen met rapper Timi Hendrix. Beide versies zijn te horen op het debuutalbum. Het contrast is groot met bijvoorbeeld de track CØLD WØRLD, die sterk doet denken aan Bring Me The Horizon dankzij synth piano en zeer emotionele zang. Ieder nummer heeft zijn eigen DNA, waardoor het album als geheel lastig te beoordelen is.

GHØSTKID is weinig vernieuwend en de invloeden zijn zo overduidelijk dat het moeilijk origineel is te noemen. Het is echter interessant genoeg een act die net zo goed op Amsterdam Dance Event past als op Graspop Metal Meeting in de Metal Dome. Ben je benieuwd hoe Amaranthe aan prozac klinkt of ben je fan van Ghostemane’s laatste album ANTI-ICON? Geef dit album een spin en begin met de luistertip SUPERNØVA. Dit nummer klinkt nog het meest ‘metal’ en dat is toch hetgeen waar we bij Zware Metalen het meest van houden.

Score:

70/100

Label:

Century Media Records, 2020

Tracklisting:

1. FØØL
2. START A FIGHT
3. SHARKS
4. DRTY
5. THIS IS NØT HØLLYWØØD (feat. Timi Hendrix)
6. YØU & I
7. SUPERNØVA (feat. Marcus Bischoff)
8. CRØWN (feat. Mille Petrozza)
9. CØLD WØRLD
10. ZERØ
11. THIS IS NØT HØLLYWØØD (feat. Johnny 3 Tears)

Line-up:

  • Sebastian ”Sushi“ Biesler – Vocalen
  • Danny Güldener – Gitaar
  • Stanislaw Czywil – Basgitaar
  • Steve Joakim – Drums

Links: