Förgjord – Ilmestykset

Tweede Finse release op een rij voor mij, na Sielunvihollinen is er nu Förgjord om aan de tand te voelen. Het was even verwarrend want in 2012 bracht Förgjord het album Sielunvihollinen uit en dan weet je als reviewer even niet hoe laat het is. De drie actieve leden van dit in 1995 opgerichte Förgjord hebben echter wel hun identiteit vrijgegeven, zo houden we de bands best uit elkaar. Waarom ze destijds voor een Zweedse naam kozen is mij niet duidelijk. Förgjord is namelijk Zweeds voor vernietigd en het dorpje Pieksämäki waar de heren van afkomstig zijn ligt centraal in Finland. Alle teksten zijn wel in het Fins, dat merk je aan de vele i’s en a’s en de lange woorden.

Goed, Ilmestykset dus. Inhoudelijk gaat dit album vooral over een persoon genaamd Maria Åkerblom, de leidster van de Finse Åkerblom-beweging, een evangelische beweging die soms een ‘cultus’ wordt genoemd. Haar beweging zag in haar een profeet en begon in de jaren 1920. Ze was een zogenaamde ‘sleeping preacher’, ook wel een trance-prediker genoemd. Deze christelijke, meestal protestantse persoon die predikt, profeteert een publiek, en spreekt hen toe terwijl hij/zij ‘slaapt’, dat wil zeggen dat ze in een staat van trance verkeert.

Reden genoeg om er album over te maken dat er ook in slaagt om de luisteraar in een bepaalde trance te brengen. Deze smerige en sterk vervuilde black metal met een bezoedelde productie is behoorlijk hypnotiserend en bezeten. Ik vergeleek de zonderlinge bezoedeling in het verleden al met Xasthur-effecten. Dat is bij deze niet anders, ook al is Xasthur misschien niet de beste vergelijking, het is namelijk vrij onbestemd en ongrijpbaar. Die effecten zijn echter ‘slechts’ effecten, het is vooral voor 75% rauwe, old school black metal op zijn Fins met een beestachtige feel aangevuld met gesproken woorden en vocale sfeermakers. Relatief solide allemaal, zonder echte uitschieters, onderhoudend van begin tot eind. En dat is wat telt, niet de namedropping. Ik houd er ieder geval wel van. Voldoende voor een bijna acht.

Score:

79/100

Label:

Werewolf Records, 2019

Tracklisting:

 1. Ensimmainen ilmestys
 2. Orjahuoran laulu
 3. Karsikko
 4. Maailma palaa
 5. Kaksitoista kuolemaa
 6. Surmanluodit
 7. Pohjolan soturi
 8. Kaikkivaltias

Line-up:

 • Valgrinder – Gitaar, bas
 • Prokrustes – Keel, drums
 • BLK – Drums

Links: