Fluisteraars / Turia – De Oord

Hebben we al een kandidaat voor beste split van het jaar? Ik heb er naar mijn weten nog geen één aangeboden. Na de indrukwekkende reeks black metal van Nederlandse komaf en een bijbehorend hoog niveau, waaronder een nieuw album van Iskandr en de reeds door collega Bart besproken split van Reiziger/Witte Wieven, komen ook Fluisteraars en Turia aan bod.

Beide Gelderse bands voorzien deze split van één nummer, maar de totale speeltijd komt toch uit op een half uur. De Oord is oud Nederlands voor een plaats waar twee rivieren samenkomen, in dit geval het gebied tussen de Waal en de Maas, waar beide bands hun oorsprong hebben. Nu komen ze samen op deze split. Er is in ieder geval nagedacht over het thema en om dit extra vorm te geven werden de nummers gelijktijdig opgenomen. De overgang tussen de twee nummers is het geluid van een beekje of rivier.

Uiteraard draait het om de muziek en Fluisteraars mag beginnen met het nummer Oeverloos dat opgebouwd wordt met een felle tremelo riff welke langzaam uitwaaiert. Langzaam krijgt het nummer meer diepgang en zeker het tweede deel van het nummer wordt gekenmerkt door meer experiment, wat bij mij in goede aarde valt. De kabbelende overgang is het startschot voor Turia waarvan de riff net iets ijziger aandoet. Ook hier word je langzaam gehypnotiseerd door de lang aanhoudende riff. Als deze dan breekt komt er net wat meer psychedelica bij kijken, luister maar naar het orgel dat langzaam tussendoor probeert te komen tegen het einde van het nummer. Beide bands verzorgen de teksten in het Nederlands, en waar Fluisteraars een verstaanbaarder geluid kiest, gaat Turia voor een ijzingwekkende scream verzorgt door de frontvrouwe.

Beide bands leveren een topprestatie en hierbij wil ik deze split dan ook aandragen voor de titel: split van het jaar. Draag je de Nederlandse underground een warm hart toe en word  je warm van namen als Drudkh en Wolves in the Throne Room geef dit werkje dan zeker een kans.

Label: 

Eisenwald, 2018

Tracklisting:

  1. Fluisteraars – Oeverloos
  2. Turia – Aan den Golven der Aarde Geofferd

Line-up Fluisteraars:

  • M. Koops – Gitaar
  • A. de Vries – Bas
  • B. Mollema – Zang

Line-up Turia:

  • T. – Zang
  • J. – Drum
  • O. – Gitaar

Links: