Reiziger / Witte Wieven – Vlucht (Split)

Een split, met twee liedjes erop. Daarvoor sta ik normaal niet op. Nu ook niet, maar ik blijf er net iets langer voor wakker. Het gaat namelijk om de net nog positief gescreende band Witte Wieven die met Silhouettes of an Imprisoned Mind een zeer fijn werkstuk afleverde. Reiziger kende ik enkel van naam, maar zelfs als Belg leg je een ongewilde link naar de band Vanessa van Basten en denk je dat het om postrock of avantgarde gaat. Daar zeg ik geen neen tegen.

Eerst Witte Wieven. Acht minuten en tweeëntwintig seconden lang duikt een mistig scenario met door black metal en postrock geïnspireerde muur van sfeer zich op. Alsof de nieuwe Esben and the Witch en Amesoeurs tips en advies meegegeven hebben aan één van die nieuwe Nederlandse toppers (Iskandr, Solar Temple, … je kent ze wel). Latente, etherische ijsdromerigheid met een dito stem van Carmen Raats (zowel clean als screamend) en een hypnotiserende beat van Sarban (ex-Faal). Erg mooi.

Reiziger kende ik niet, maar maakt ook meteen een erg goede indruk. Vrij uptempo hobbelende postblack met een keyboardklankspel dat je bij een Austere of aanverwante depri black kunt terugvinden. Al gaat het bij Dauw & daad in combinatie met het tempo en de vrij gure vocalen die vanuit de achtergrond opduiken eerder om een atmosferische toets. N., de man achter Reiziger, die jullie wellicht beter kennen van Laster, brengt een mooi uitgebalanceerd stuk emotie met fijne nuances en een zucht van verlichting doorheen deze zwartgekleurde (zwart is geen kleur, ik weet het) gemoedstoestand.

Al met al is Vlucht een fijn hebbeding van twee pareltjes in het nieuwe sieraad der Nederlandse black metal anno 2018.

Label:

Babylon Doom Cult, 2018

Tracklisting:

  1. Witte Wieven – Met beide benen in het niets
  2. Dauw & daad

Line-up Witte Wieven:

  • Sarban – Drums
  • Carmen – Vocalen, Bas, Gitaar

Line-up Reiziger:

  • N.

Links: