Evile – Hell Unleashed

Sinds Evile in 2004 werd opgericht heeft de Engelse band flink naam gemaakt. Debuut Enter The Grave wordt beschouwd als een van de albums die thrash nieuw leven heeft ingeblazen. Met opvolger Infected Nations bevestigt Evile zijn naam. In 2009 overlijdt bassist Mike Alexander aan de gevolgen van een bloedprop in de longen. De band gaat echter door en weet met Five Serpent’s Teeth en Skull zijn fans nog zeker tevreden te stellen. We zitten inmiddels in 2016 als de band aankondigt bezig te zijn met een nieuw album. Door de nodige veranderingen in de samenstelling duurt het echter nog vijf jaar voordat er daadwerkelijk een album verschijnt. Hoge verwachtingen dus inmiddels voor Hell Unleashed, des te meer omdat Evile dit nieuwe album uitbrengt via Napalm Records.

Een van de veranderingen die de band heeft moeten doorvoeren in de samenstelling is dat gitarist Ol Drake nu de positie van zijn broer heeft overgenomen achter de microfoon. En dat heeft toch wel een invloed op het geluid. Sowieso klinkt deze nieuwe versie van Evile feller en harder dan ooit te voren. Waar de band vroeger werd vergeleken met Metallica, is Slayer nu een betere vergelijking.

Grootste minpunt van Hell Unleashed is wat mij betreft de nieuwe zang in combinatie met de productie. Die zorgen er samen voor dat het geluid dat mijn oren ingebeukt wordt nogal eentonig gaat aanvoelen. Zelfs een gastbijdrage van komiek, acteur, muzikant Brian Posehn (misschien wel het meest bekend van zijn rol als geoloog in The Big Bang Theory) verandert niks aan het monotoon overkomende geluid.

Na dik veertig minuten blijf ik twijfelend achter. Aan de ene kant klinkt Evile anno 2021 harder dan ooit, maar aan de andere kant kost het me de nodige moeite om dit album te beluisteren. Misschien weet de band live meer te overtuigen, maar daar zullen we waarschijnlijk voorlopig nog niet achter komen.

Score:

75/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. Paralysed
 2. Gore (feat. Brian Posehn)
 3. Incarcerated
 4. War of Attrition
 5. Disorder
 6. The Thing (1982)
 7. Zombie Apocalypse
 8. Control from Above
 9. Hell Unleashed

Line-up:

 • Ol Drake – Zang, gitaar
 • Ben Carter – Drums
 • Joel Graham – Bas
 • Adam Smith – Gitaar

Links: