Evile – Five Serpent’s Teeth

Evile – Five Serpent’s Teeth

Earache Records, 2011

Het Engelse Evile wordt nogal eens nagedragen te klinken als een moderne versie van Metallica. En dat is stiekem ook zo. Wrang feit is dat ook Evile in Scandinavië tijdens een tournee hun bassist ziet overlijden. Geen busongeluk, maar een bloedprop in de longen werd in 2009 Mike Alexander fataal. De band uit Huddersfield heeft ondanks dit tragische feit besloten door te gaan en komt nu, met nieuwe bassist Joel Graham in de gelederen, met de derde langspeler, genaamd Five Serpent’s Teeth.

Evile doet hierop wij zij goed kan: strakke Bay Area-thrash spelen waar de invloeden van Overkill, Exodus, maar vooral de oude Metallica weer overduidelijk aanwezig zijn. Het is allemaal minder uitbundig en enthousiast als op het debuut Enter The Grave, maar wel een tikkie beter dan voorganger Inflicted Nations. Five Serpent’s Teeth bevat tien tracks volgens het (thrash) boekje: een snelle song afgewisseld met een midtempo nummer en een emotioneel afscheid aan Tim in de vorm van het met, hoe toepasselijk, een basloopje ingeleide In Memoriam. Mij bevallen persoonlijk de snellere songs het beste. Die hebben gelukkig ook de overhand op deze plaat. Vooral Eternal Empire, Origin Of Oblivion en Descent Into Madness doen mijn thrash-hart sneller kloppen, zonder de rest van de plaat te kort willen doen.

Nee, origineel is het allemaal niet. En ja, zanger Matt doet niet erg zijn best om niet als James Hetfield te klinken. Maar Evile weet wel een uitstekende thrashplaat te maken waar de volgevreten voorbeelden nog een puntje aan kunnen zuigen! Liefhebbers van deze expononent van de ‘New Wave Of New Thrash’ weten wat ze moetenddoen: Five Serpent’s Teeth in huis halen en heel hard lachen wanneer Metallica en Lou Reed hun Lulu op de wereld loslaten. Of zoals Evile het zou zeggen: Long Live New Flesh!

Tracklisting:
cover evile 200

 1. Five Serpent’s Teeth
 2. In Dreams Of Terror
 3. Cult
 4. Eternal Empire
 5. Xaraya
 6. Origin Of Oblivion
 7. Centurion
 8. In Memoriam
 9. Descent Into Madness
 10. Long Live New Flesh

Line-up:

 • Matt Drake – zang, gitaar
 • Joel Graham – bas
 • Ol Drake – gitaar
 • Ben Carter – drums

Links: