Ensiferum – Two Paths

Ik was in 2015 bijzonder enthousiast over One Man Army van Ensiferum. Misschien wel een beetje té enthousiast, want het plaatje van de Finnen verdween snel weer van mijn afluisterapparatuur en is daar sindsdien niet meer gesignaleerd. Dat maakt mij wat kritischer ten opzichte van opvolger Two Paths. En dat betekent vette pech voor Ensiferum, want het eindcijfer voor dit werkstuk haalt het niet bij het vorige.

Voor de goede orde: Two Paths mag er zijn, da’s duidelijk. Het album klinkt als een klok en brengt je na een intro vol in de stemming met For Those About to Fight for Metal. Headbangen en brullen geblazen! Bier in de hoorn en vuist in de lucht, rammen maar! Het is geen hogere wiskunde waar Ensiferum zich aan waagt, maar vergeleken met het vorige album is het op Two Paths allemaal wel een tandje minder. Ensiferum klinkt populairder, radio-vriendelijker. Een nummer als Don’t You Say, is vrolijke, dansbare, elektronische rock, met cleane zang door Markus Toivonen. God is Dead is niet veel beter. Dit heeft allemaal weinig met metal te maken.

Natuurlijk zijn er ook nog wel meer brutale nummers, waar Petri Lindroos zijn strot laat klinken en het oude krijger-gevoel de overhand neemt (Way of the Warrior!, King of Storms!), maar Ensiferum lijkt toch echt op zoek naar een meer toegankelijk geluid. Jammer, want ik hoor het graag lekker rauw. Let op: Ensiferum biedt ook op z’n zevende voldoende kwaliteit. Two Paths is een prima plaat waar niemand zich een buil aan zal vallen, maar het is iets te vaak iets te gladjes.

Zelf horen en zien hoe Two Paths klinkt? Zware Metalen geeft twee kaartjes weg voor het exclusieve concert van de band in Luxor Live in Arnhem op 28 september!

Score:

80/100

Label:

Metal Blade, 2017

Tracklisting:

 1. Ajattomasta Unesta
 2. For Those About to Fight for Metal
 3. Way of the Warrior
 4. Two Paths
 5. King of Storms
 6. Feast with Valkyries
 7. Don’t You Say
 8. I Will Never Kneel
 9. God Is Dead
 10. Hail to the Victor
 11. Unettomaan Aikaan

Line-up:

 • Petri Lindroos – Vocalen, gitaar
 • Markus Toivonen – Vocalen, gitaar
 • Sami Hinkka – Bas, vocalen
 • Netta Skog – Accordeon, vocalen
 • Janne Parviainen – Drums

Links:

Ensiferum
Ensiferum Facebook
Ensiferum Bandcamp
Metal Blade