E-L-R – Vexier

Vexier van E-L-R: dromerig zoals Alcest en hypnotiserend gelijk Wolvennest. E-L-R is een trio uit Zwitserland dat zogenaamde doomgaze maakt, of gewoon post-metal met een zwart randje. Het gebruik van doommetalelementen is namelijk maar spaarzaam op Vexier. Getekend bij Prophecy Productions brengen en S.M., I.R. en M.K. de opvolger op hun alom geprezen debuutalbum Mænad.

Opiate the Sun doet mij met zijn uiterst repetitieve karakter en thema al snel denken aan Set the Controls for the Heart of the Sun van Pink Floyd en opent met een wel een heel erg lang uitgesponnen intro. Wanneer je je nog niet in een volledig ontspannen staat bevindt, kan deze lieflijke aanloop best lang voor je duren. Ik raak zelf ook wat ongeduldig om lekker overdonderd te worden door sonische mokerslagen, maar helaas, dat duurt nog zeker drieënhalve minuut. Haak alsjeblieft nog niet af, want het volgende nummer Three Winds komt zonder enige introductie te behoeven meteen volop in actie. Meer chaos, interessante riffs en de drums prominent in de mix. Heerlijk!

In Seeds zijn de vocalen, die subiet je aandacht weten te grijpen, op een aparte manier opgenomen. Ze zijn duidelijk beïnvloed door black metal. Daarnaast is het basgitaarloopje nogal betoverend. Het nummer herbergt een interessante opbouw naar een harmonieus geheel en loopt heel organisch over in Fleurs of Decay. Ik raakte meteen geïntrigeerd door dit nummer. Hier komt het album echt tot bloei. Sludgey gitaarpartijen, een onvermurwbaar ritme en wiegende zang. Naarmate het nummer voortschrijdt, kun je de afvallende bladeren voor je zien. Geheel terecht dat voor dit nummer is gekozen om als eerste single van Vexier uit te brengen.

Intrigerend is ook Forêt, met zijn fascinerende drums. De zware stem van gastvocalist BAZE geeft een origineel contrast met de elegante vocalen van de vrouwen S.M. en I.R.. De blastbeats en tremolo picking klinken eveneens denderend. Na een aantal luisterbeurten kom ik tot de conclusie dat het toch dit slotstuk is, dat ik de meest interessant compositie op dit album vind. Forêt heeft met fijne tempowisselingen precies die variatie en dynamiek waar ik eerder in dit album naar verlangde. De lange outro, die uitmondt in een totale leegte, voelt verrassend tevredenstellend aan. Als het ware je gezakt bent in de diepste zeeën of gestegen bent naar de ruimte.

Al met al een heel boeiend boeket, dit Vexier. Bij vlagen wat repetitief en wat weinig variatie in de vocalen, maar dat helpt je juist om ontspanning te vinden. Met een prominente rol voor de ritmegitaar ligt E-L-R’s nieuwe opus in het verlengde van de debuutplaat. Geen verrassende elementen, gewoon rustig jezelf erin laten zakken. Op 27 maart speelt E-L-R in het voorprogramma van Amenra bij het verjaardagsfeestje van de Effenaar in Eindhoven. Een avond waar ik dan ook met veel genoegen naar uitkijk!

Score:

77/100

Label:

Prophecy Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Opiate the Sun
  2. Three Winds
  3. Seeds
  4. Fleurs of Decay
  5. Forêt

Line-up:

  • S.M. – Gitaar, vocalen
  • I.R. – Basgitaar, vocalen
  • M.K. – Drums

Links: