E-L-R – Mænad

Soms ben je het absoluut beu om nieuwe bands uit te proberen, maar dan trekt een label als Prophecy Productions je toch nog vaak over de streep. Gelukkig maar, want met het Zwitserse E-L-R lijkt mijn vertrouwen in nieuwe bands haast volledig hersteld. Dit debuut Mænad is al uit sinds september, maar bleef wat rondspoken in mijn hoofd vanaf de eerste ontdekking. Al wie verdwaald kan raken in het post-genre, maar op zoek is naar intensiteit en diepgang, jullie zijn allemaal aan het juiste adres.

Diepgaande schoonheid dus, drie kwartier lang. Niet voor niets is deze Zwitserse garde op reis met de kornuiten van Amenra. Hoewel die band heel wat donkerder is, zal deze band je evenzeer de diepte intrekken met mooi uitgebalanceerde en repetitieve post-rock/metalvibes die stelselmatig opbouwen tot het pedaaltje ingetrapt wordt en het geheel geladen voortwalst. Alles is mooi voorspelbaar, dat dan weer wel, maar progressiviteit had deze boel alleen maar verknoeid als je het mij vraagt. Neen, dit is van begin tot einde een adembenemende rit die hier en daar nog wat enigmatische keelklanken meekrijgt of folkloristische toetsjes om er een zeer eigen stempel op te drukken.

Een moker van een geluid is uiteraard onontbeerlijk voor een genre als dit. Gaande van tintelende postrocktintels tot de sludgerige gitaarweefsel die je omverblazen en de gitaarbends die je mee de spirituele kloof intrekken. Moeilijk om met titels te gaan goochelen, want eigenlijk is elke track op deze plaat een kunstwerkje op zich, of liever een spirituele tocht waar je telkens in verzeild geraakt.

Perfectie bestaat dus nog en Prophecy kan weer trots zijn op deze nieuwe aanwinst. Sowieso spek naar de bek van elke fan van diepgaande, repetitieve metal met spirituele kantjes en een stevige post-stempel. Volgens mij de beste nieuwkomer dit jaar en mogelijk eentje die hoge ogen gooit voor de reguliere jaarlijst.

Score:

90/100

Label:

Prophecy Productions, 2019

Tracklisting:

  1. Glancing Limbs
  2. Devotee
  3. Above The Mountains There Is Light
  4. Ambrosia
  5. Lunar Nights
  6. The Wild Shore

Line-up:

  • I.R. – Bas, zang
  • S.M. – Gitaar, zang
  • M.K. – Drums

Links: