Dynazty – Final Advent

Om de twee jaar brengt het Zweedse Dynazty een nieuw album uit. Niet dat het mij veel kon schelen, vroeger, nooit was de band mij opgevallen. Zelfs niet toen ze in het voorprogramma van Pain speelden in Antwerpen in 2016. Dat veranderde dramatisch in 2020, toen The Dark Delight verscheen. De heavy hard rock klonk plots krachtig, catchy, intens, geil. Een plaats in de jaarlijst tussen black en death metal was het onverwachte gevolg. Dat frontman Nils Molin aan de slag was bij Amaranthe maakte de verrassing voor mij des te interessanter. Nu hebben de Zweden een nieuw album uit, waarvan al vier video’s verschenen, en wat mij betreft volgen er best nog een paar. De hoogste tijd om hem te reviewen is in ieder geval, zodat ik ‘s nachts hopelijk binnenkort kan genezen van de oorworminfectie.


Final Advent dus. Een hartverwarmende plaat vol zelfliefde, pep en grootse ambitie. Het begint al met het vreselijk catchy klinkende Power of Will, waar de nodige heroïek vanuit gaat. Niets dan bemoedigende moderne melometal, voorzien van de nodige keys, neigend naar power metal. Perfect uitgedokterd qua opbouw, met een monumentaal kleverig refrein dat telkens een kort uitgesteld einde kent. The Power of Will, menig metalhead kan zo zijn psycholoog of lifecoach vaarwel zeggen als hij dit nummer dagelijks een keer op vijf keihard beluistert. The Power of Will, niet van Will Smith welteverstaan, smeekt om vuisten die de lucht ingaan en daarna vuur ontsteken tijdens het beslaan van de borstkas van diens drager.

Geen dubbele bassen, geen overmatig gebruik van hoge uithalen of solo’s, gewoon oerdegelijke krachtige melodieën. Nog erger wordt het bij Advent, waar de stadionmetal nóg meer zelfvertrouwen pompt in de luisteraar. Zeg nu zelf …

Let your reflection shine bright like a starLet the world know who you really areYou have the power to choose what will beWhen our true nature’s unleashed then we’re freeThen we’re free

Als je na dit nummer nog niet staat te springen van enthousiasme dan stel je jezelf maar eens de vraag waar al die weerstand vandaan komt om met een gezonde, zelfgenoegzame smile in de spiegel te kunnen kijken. Stampen en pompen op deze hymne, zelfs op een laag tempo, afsluitend met Free. Over naar de derde kraker van dit album, nog zo een heavy stamper die drijft op een hitgevoelig refrein. Natural Born Killer, alweer overlopend van de drang naar zelfontplooiing, zelfs als dat betekent dat je quasi vloeibaar op een dun koord moet oversteken tussen je demonen door, die daar beneden in de abyss teren op angst en spijt.

De mottige power ballad Yours slaan we genadeloos over, we hebben echt geen nood aan een vierde type diabetes die de gehoorgang dicht kristalliseert. Neen, dan gaan we meteen door naar het symfonische All The Devils Are Here, een Nightwishachtige song met behoorlijk wat epiek en bombast… en een refrein dat er wederom staat, als een sprookjesachtig kasteel. Nog sprookjesachtiger wordt het tijdens het uptempo en neoklassiek geaarde The White, alwaar frivoliteit en heavy metal er opnieuw een memorabel refrein uit baren. Net wanneer je denkt dat het allemaal wat te pathetisch gaat worden komt er gelukkig een licht industrieel nummer langs. Instinct. Haal je Dark Delights maar boven, geniet maar van je schaduwkant, je innerlijke beest. Doe maar lekker ranzig, bronstig, loops, wulps, tochtig, krols … haal de Bart in je boven. Zet je kinks maar eens in de spotlight. Daarvoor zijn we hier, mocht je het je nog afvragen.

Iets minder happy klinkt het ietwat mistroostige doch doorgedreven Heart of Darkness, gevolgd door het zelfbewuste en Midden-Oosters zwoel klinkende Achilles Heel, het blijkt niet gemakkelijk om altijd overtuigd van jezelf door het leven heen te gaan. Gelukkig sluiten we af met Power of Now, waarmee we alle twijfels en zwakke plekken met kracht bedekken en we onze eigenlijk goddelijkheid laten zegevieren. De kracht zit in het hier en nu, in onze eigen handen, handen die we ballen tot krachtbronnen waarmee we onze eigen energie opwekken. Flex die armen, maak je borst wakker, recht die rug, bol die kont, zet dat genotscentrum in vooruit en zing mee met Dynazty!

You have the Power Power Power! YEAAAAH!

Score:

90/100

Label:

AFM Records, 2022

Tracklisting:

 1. Power Of Will
 2. Advent
 3. Natural Born Killer
 4. Yours
 5. All The Devils Are Here
 6. The White
 7. Instinct
 8. Heart Of Darkness
 9. Achilles Heel
 10. Power Of Now

Line-up:

 • Nils Molin – zang
 • Love Magnusson – Gitaar
 • Mikael Lavér- Gitaar
 • Jonathan Olsson – Bas
 • Georg Härnsten Egg – Drums

Links: