Dying Wish – Fragments Of A Bitter Memory

Beter goed gejat dan slecht bedacht: een motto waar ik normaal gesproken een broertje dood aan heb. Slechts in enkele gevallen weet een band dan alsnog te verrassen. Maar, hier komt mijn punt aan, als dit gewoon met volle overtuiging gebeurt kan heel het gebrek aan originaliteit zomaar als een dikke middelvinger fungeren. Het Franse Worst Doubt deed het eerder dit jaar met trage beatdownhardcore en nu is het de beurt aan Dying Wish. Dit Amerikaanse vijftal brengt met Fragments Of A Bitter Memory niet alleen zijn debuut via SharpTone Records, maar ook een feest der herkenning. Dat doen de heren en dame op een dermate goede manier dat alles totaal gedoogd is.

Allereerst is daar het duracellkonijn genaamd Emma Boster. De frontdame schreeuwt van begint tot eind als een bezetene haar frustratie er uit en neemt zelden de tijd of ruimte om wat gas terug te nemen. Haar stemgeluid is haast identiek aan dat van Candace Kucsulain (Walls Of Jericho) en ook het opgefokte energieniveau sluit dus perfect aan bij haar collega. Vervolgens hebben we een zeer stabiele ritmesectie die continu gitaarpartijen uit de vingers tovert die we enerzijds al zo vaak hebben gehoord, maar anderzijds ook aanvoelen als een warme douche in combinatie met de vocalen. Met scherpe, hoekige en ijskoude riffs brengen de heren (Scandinavische) melodie maar vooral een moddervette twist in de razende metalcoremolen die blijft draaien alsof windkracht 12 van toepassing is. Dit zorgt ervoor dat nummers als Hollowed By Affliction, Cold Hearts In Bloom en Blood Laced Misery meteen doen denken aan Heaven Shall Burn, As I Lay Dying en het meer recente werk van Caliban. In deze muzikale potpourri ontbreekt het natuurlijk ook niet aan de nodige moshstukken zoals we horen tijdens het retestrakke Innate First, de robuuste kakenschuiver Until Mourning Comes en Now You’ll Rot. Wat had je dan verwacht met dergelijke titels? Heerlijke basloopjes ook tijdens de breaks van het laatstgenoemde nummer dat zonder meer tot één van de lekkerste nummers geldt van deze eerste volledige kennismaking.

Dan hebben we nog een drummer die als een vis in het water blijkt te zijn met deze stompende metalcore. Om te verzanden in eentonigheid -als daar überhaupt al sprake van zou zijn- zorgt de knakker continu voor gave tempowisselingen, horen we regelmatig de bekkens lekker galmen en moeten zijn trommels haast wel machinaal zijn bevestigd aan het frame. Er is continu een lichte chaos te bespeuren in de muziek die door het volle karakter doet denken aan Knocked Loose, een band waar het podium al enkele malen mee gedeeld is en wiens zanger ook nog een duit in het zakje doet bij Enemies In Red. Om deze gangbang aan bandnamen helemaal compleet te maken wil ik zo tegen het eind graag nog even toelichten dat de productie, mix en master in handen is geweest van niemand minder dan Randy LeBoeuf. Randy wie? Hier heb je er nog drie: The Acacia Strain, Kublai Khan en Sentinels maakte eerder gebruik van zijn kennis en kunde. Wat ik zeg: een feest der herkenning. De zware, spekvette productie zorgt letterlijk voor de puntjes op de i. Tien jaar geleden kwamen dit soort albums aan de lopende band uit, tegenwoordig is de spoeling een stuk dunner. Goede timing noemen ze dat.

Dying Wish presteert het om met Fragments Of A Bitter Memory elf nummers te pompen die allemaal oerdegelijk klinken. Hoe lekker is het om dit type metalcore te consumeren om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat er niets te zaniken valt. Gewoon een pot snoeiharde muziek, goed om in combinatie met een lekkere winterse hutspot op tafel te serveren. Het weer begint er naar te worden. Fans van alle eerdergenoemde bands kunnen blind toehappen. Heerlijk debuut.

Score:

84/100

Label:

SharpTone Records, 2021

Tracklisting:

 1. Coward Feed, Cowards Bleed
 2. Hollowed By Affliction
 3. Innate Thirst
 4. Severing The Senses
 5. Fragments Of A Bitter Memory
 6. Cold Hearts In Bloom
 7. Until Morning Comes
 8. Now You’ll Rot
 9. Blood Laced Misery
 10. Enemies In Red
 11. Drowning In The Silent Black

Line-up:

 • Emma Boster – Vocalen
 • Pedro Carillo – Gitaar
 • Sam Reynolds – Gitaar
 • Jeff Yambra – Drums

Links: