Drain – Living Proof

Is het een goede graadmeter als je als hardcoreband op Metal Archives terug te vinden bent? Daarbij doel ik uiteraard op het succes dat je dan hebt bereikt, want niet ieder collectief dat hardcore maakt vinden we terug op die site. Oké: in het geval van Drain is er ook de nodige cross-over te herkennen. Hoe dan ook, het viertal uit Santa Cruz (Californië) is pas sinds 2015 actief en wist met het debuutalbum California Cursed al voor de nodige reuring te zorgen. Epitaph Records hengelde de heren vervolgens slim binnen, waarmee het tweede album Living Proof ongetwijfeld een nog groter publiek zal bereiken. Het resultaat verdient dan ook niets minder!

De band mixt op een verfijnde en eigenzinnige manier meerdere elementen uit punk en hardcore en versmelt dat tot een energiek, opzwepend en zeer verslavend geheel. Daarbij doen de invloeden van Drain continu denken aan die van collega’s, maar stoort dat werkelijk geen seconde en vormt het eindresultaat vooral een zeer grote glimlach op het gelaat die de volle 25 minuten aanwezig zal blijven. De herkenbare zang van Sammy Ciaramitaro – die voorheen drumde bij Gulch – klinkt als een mix van Andrew Neufeld (Comeback Kid) en Walter Delgado (Rotting Out). De vergelijking met beide bands is overigens ook niet heel gek, want de snelle old-school stukken in bijvoorbeeld FTS (KYS), Devil’s Itch, Evil Finds Light zouden even goed van hun hand kunnen komen. De gitaarriffs klinken fris, soms wat thrashy, groovy en zwengelen in allen gevallen een opgewekte gemoedstoestand aan. Alleen al op het gitaarwerk kan de de band blind varen. Toch zijn het vooral de overheerlijke breakdowns en tempowisselingen in Run Your Luck, Watch You Burn, Weight Of The World en de zeer vette afsluiter Living Proof die zich nestelen in je brein en daar voorlopig blijven zitten. Een formule die liefhebbers van No Warning en Guns Up ook absoluut zullen waarderen.

Er is nog meer moois te melden. Halverwege de plaat horen we met Intermission een vreemde eend in de bijt waarin hiphop (trap) en stroperige hardcore op een speelse wijze met elkaar flirten. Het pakt verdomd goed uit, maar niet zo fijn als Good Good Things, waarmee Drain de punkrockers en oude rotten van Descendents eert die eveneens uit Californië komen. Een geweldige zet, zo blijkt. Wat een super gave ode en een prachtig uitgevoerde cover van dat betekenisvolle nummer. Meer dan dit hebben we niet nodig met de zomer in het vooruitzicht!

Living Proof is een zeer fraaie hardcoreplaat geworden die van begin tot eind klopt. De heren brengen hun muziek met passie, inspiratie en volle overtuiging. Het album is moeiteloos meerdere keren achter elkaar te beluisteren zonder maar een seconde te vervelen en dat gegeven spreekt voor zichzelf. Drain klinkt gretig, melodieus maar toch continu moddervet. En die albumhoes… geweldig! Ik kan niet wachten op de eerstvolgende keer dat de band weer naar de Benelux komt.

Score:

88/100

Label:

Epitaph Records, 2023

Tracklisting:

 1. Run Your Luck
 2. FTS (KYS)
 3. Devil’s Itch
 4. Evil Finds Light
 5. Imposter
 6. Intermission
 7. Weight Of The World
 8. Watch You Burn
 9. Good Good Things
 10. Living Proof

Line-up:

 • Sammy Ciaramitaro – Zang
 • Cody Chavez  – Gitaar
 • AJ Hoenings – Basgitaar
 • Tim Flegal – Drums

Links: