Rotting Out – Ronin

Het Amerikaanse hardcore- en punklabel Pure Noise Records heeft naast oogappeltjes als Terror en Knocked Loose nog meer interessants voor ons in petto. Wat te denken van Rotting Out. Hoewel dit vijftal uit Los Angeles in 2015 het bijltje erbij neergooit, kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Na enkele jaren van afwezigheid prijkt de naam Rotting Out in 2018 op onder andere het affiche van This Is Hardcore Fest; een betere etalage voor een band uit dit genre bestaat de laatste jaren niet. Anno 2020 ziet Ronin het levenslicht.

Ook dit derde album staat bomvol met energieke hardcore, dat subtiel is gemengd met lichte punkinvloeden. De punkinvloeden zorgen voor een lekker hoog, old school tempo en vrolijk stemmende nummers zoals de meezinger Last Man Standing of het Sick Of It All-achtige Unforgiven. De herkenbare, felle zang van vocalist Walter Delgado is daar een belangrijke schakel in. Zijn stemgeluid klinkt als die van Sal Lococo (Sworn Enemy). Je zult het iets vinden, of totaal niet. Love it or hate it. Waar we niet omheen kunnen, zijn de oprechte teksten die verhalen over zijn persoonlijke ervaringen op het gebied van misbruik, gang-geweld en drugs. Niet vreemd dat het geheel dus met volle overtuiging is gebracht. De krachtige afsluiter Boy is daar een perfect voorbeeld van. De oprechte agressie en emotie is voel- en hoorbaar.

Tijdens de vijfentwintig minuten aan muziek zijn alle benodigde ingrediënten voor een knallende, opbeurende plaat op een succesvolle wijze afgevinkt. Zo horen we tijdens Stones en Thiefs sing-alongs terug die eenvoudig beklijven en lekker vlot wegluisteren. Daarnaast bezit het album opgefokte testosteronbommetjes in een old school-jasje à la Floorpunch (Viscera en Prisoner), maar ook swingende tracks met groovende breaks zoals Reaper en Still Her. Namen die tijdens het beluisteren komen bovendrijven zijn Suicidal Tendencies, Sick Of It All, Guns Up! en Floorpunch. Dat is inderdaad een mooi rijtje met bands. Feit is dan ook dat Ronin een bijzonder, kordaat schijfje is dat precies zijn doel nastreeft. De Amerikanen pakken op krachtige doch beknopte wijze de luisteraar bij de strot. Dat is pas een comeback!

Dit energieke tussendoortje mag er absoluut zijn. Nog concreter: Ronin is tot nu toe de beste hardcore-release van dit jaar. Eigenlijk hadden we in Nederland Rotting Out deze zomer live kunnen zien op Jera On Air, maar we kennen allemaal de penibele situatie op dit moment. Zoals een waar hardcoreband betaamt, is dit nieuwe werkje in vijf verschillende (gelimiteerde) oplagen beschikbaar op LP. Daar kunnen we voor nu in ieder geval heerlijk mee vooruit.

Score:

85/100

Label:

Pure Noise Records, 2020

Tracklisting:

 1. Vessel
 2. Last Man Standing
 3. Stones
 4. Reaper
 5. Prisoner
 6. Unforgiven
 7. Still Her
 8. Thief
 9. Visceral
 10. Boy

Line-up:

 • Walter Delgado – Vocalen
 • Carlos Morales – Gitaar
 • Alfredo Daria Pedrozo – Gitaar
 • Benjamin Ruiz – Basgitaar
 • Jorge Cabrera – Drums

Links: