Disavowed – Revocation of the Fallen

Het derde album van het Amsterdamse Disavowed arriveert dertien jaar na het death metaljuweel Stagnated Existence. Het vijftal heeft enkel de drummer ingewisseld in 2007, wat nogmaals aangeeft dat deze bende goed aan elkaar hangt. Er is heel wat gepasseerd in de laatste dertien jaar en de brutale death metal heeft een heel ander geluid gekregen.

Waar je op Stagnated Existence nog een portie technische, transparant geproducete death metal kreeg met een zeer verdelend geluid (ieder instrument op zijn eigen eilandje), is Disavowed nu duidelijk dikker geworden. De sound is compleet opgeblazen, met veel body en sappige stukken vlees rondom het technische skelet. Techdeath bands zetten vaak in op techniek en boeten daardoor vaak in aan brutaliteit. Disavowed weet techniek deze keer prima te koppelen aan intensiteit en volume, met dynamische blasts en rolls (Septimiu Hărşan is een ontdekking voor mij), inclusief ingenieuze gitaarlijnen die ondanks hun verkaptheid lekker doorrazen. Ook de nummers die niet in hoogste versnelling gespeeld worden houden de aandacht erbij (het eerste gedeelte van het titelnummer Revocation Of The Fallen bijvoorbeeld) en dat heeft het te danken aan de Suffocation-catchyness die ook tekstueel vertaald wordt. Qua verstaanbaarheid is het trouwens allemaal bovengemiddeld. Verder zit ook behoorlijk wat schwung in de basrijke nummers, die naar techdeath normen allesbehalve stijf zijn. Integendeel, er wordt gretig gestrooid met heupwiegende grooves. Tel daarbij nog eens wat stacatto hakwerk op in de gitaarsectie en je hebt een plaat die gewoon helemaal “af” is.

Een bijzonder leuke terugkeer, deze Disavowed. Rottig dat ze niet meteen het podium op kunnen, maar met deze temperaturen is dat toch geen cadeau. Fans van Suffocation, maar ook Defeated Sanity, Severe Torture, Decrepit Birth, Prostitute Disfigurement de nieuwe Devangelic en meer (Unique Leader bijvoorbeeld) kunnen als lokroep gebruikt worden. Iets meer dan een half uur, meer moet dat echt niet zijn. Op zijn geheel in te nemen en daarna afspoelen. Benieuwd of de komende Arsebreed ook van dit kaliber is.

Score:

82/100

Label:

Brutal Mind, 2020

Tracklisting:

1. The Process of Comprehension
2. The Enlightened One
3. Revocation of the Fallen
4. Imposed Afterlife
5. Deformed Construct
6. Therapeutic Dissonance
7. Defractured in Contemplation
8. Egocentric Entity
9. The Inevitable Outcome
10. Facing the Singularity

Line-up:

Nils Berndsen – Bas
Gerben van der Bij – Gitaar
Robbe K – Keel
Daniel van der Broek – Gitaar
Septimiu Hărşan – Drums

Links: