Delain – Hunter’s Moon

Nadat A Decade Of Delain – Live At Paradiso werd uitgebracht, naar aanleiding van Delain’s tiende verjaardag, waren de verwachtingen hooggespannen voor de komst van een eventuele gloednieuwe langspeler. Maar wat is de teleurstelling groot nu we ons wederom tevreden moesten stellen met een vluchtig tussendoortje, waarop amper vier nieuwe nummers prijken en de overige gewoonweg live opnames zijn van eerder uitgebracht werk. Hunter’s Moon vormt volgens de groep het absolute sluitstuk van een heuse Delain-trilogie waarin ook Lunar Prelude en Moonbathers zitten vervat. Na een eerste luisterbeurt kunnen we dit album eigenlijk zeer beknopt samenvatten: much ado about nothing, ofwel veel drukte om niets.

We are the dreamers, we roll the dice, we’re alive, we’ll always be Master of Destiny

De opener van Hunter”s Moon is weggelegd voor het inmiddels welgekende Masters Of Destiny, een sfeervol en gevarieerd nummer waarbij men de twee uitersten – die binnen deze song zitten vervat – heel mooi weet te combineren: gaande van engelachtig naar heerlijk bombastisch. De grenzen van het spectrum werden duidelijk wijd opengetrokken, wat resulteert in een erg avontuurlijk, orkestraal maar bovenal afwisselend geheel dat zeker wordt gesterkt door de uitmuntende zangprestaties van Charlotte Wessels. De titeltrack trekt dan weer meteen onze aandacht omwille van diens mooie toonwisselingen, ruige vocalen alsook de zeer aanstekelijke melodielijn die zich zonder enige moeite onder je vel weet te nestelen.

Een verrassend gegeven bij Hunter’s Moon: naast het gebruikelijke creatieve duo Martijn Westerholt en Charlotte Wessels, welke verantwoordelijk zijn voor bijna alle Delain-composities, werd er ditmaal verrassend materiaal aangeleverd door andere bandleden. Zowel Timo Somers als Merel Bechtold kwamen met een compleet eigen gemaakt nummer op de proppen.

The Silence Is Mine haalt amper een speeltijd van tweeënhalve minuut en kent een bijzonder sterk instrumentaal begin, maar verliest aan kracht vanaf het meer ingetogen middenstuk waardoor de song in totaliteit absoluut niet weet te overtuigen. Art Kills, naar de hand van Merel Bechtold, past dan weer wel perfect binnen het vertrouwde Delain-concept. Vanaf de eerste minuut krijgen we meteen een vette beat voorgeschoteld, doorspekt met elektronische invloeden en ondersteund door een lekkere riff waarbij de voortreffelijke zang een mooie combinatie vormt met de heerlijke grunt.

De rest van het album bestaat uitsluitend uit live-opvulsel, dat de band kennelijk nog achter de hand hield bij gebrek aan inspiratie en afkomstig is van hun Danse Macabre European Tour 2017. Meer dan de helft van deze nummers krijgt bovendien vocale of muzikale medewerking van Nightwish-bassist Marco Hietala. Allemaal erg leuk allicht voor de échte Delain-fans, maar mij liet dit alles eigenlijk volledig koud.

Samengevat: Hunter’s Moon is gewoon een nice-to-have tussendoortje geworden dat vooral wordt gedragen door songs als Master Of Destiny en de titeltrack, aangevuld met leuke extra’s. De live-uitvoeringen zorgen dan weer dat fans bepaalde herinneringen aan het optreden van toentertijd opnieuw tot leven horen komen. Volgens Westerholt zal er ten vroegste rond de eindejaarsperiode een mogelijks volledig nieuwe plaat in de winkelrekken terug te vinden zijn. Maar dankzij de release van Hunter’s Moon en diverse shows die ondertussen staan ingepland, blijven de Delainers voorlopig weer even zoet.

Label:

Napalm Records, 2019

Trackinglist:

 1. Masters Of Destiny
 2. Hunter’s Moon
 3. This Silence Is Mine
 4. Art Kills
 5. Hands Of Gold – Live (feat. George Oosthoek)
 6. Danse Macabre – Live
 7. Scarlet – Live
 8. Your Body Is A Battleground – Live (feat. Marco Hietala)
 9. Nothing Left – Live  (feat. Marco Hietala)
 10. Control The Storm – Live (feat. Marco Hietala)
 11. Sing To Me – Live (feat. Marco Hietala)
 12. Not Enough – Live
 13. Scandal – Live (feat. Marco Hietala)
 14. The Gathering – Live (feat. Marco Hietala)

Line-up:

 • Charlotte Wessels (zang)
 • Martijn Westerholt (keyboard)
 • Otto Schimmelpenninck van der Oije (basgitaar)
 • Joey Marin de Boer (drums)
 • Timo Somers (gitaar)
 • Merel Bechtold (gitaar)

Links: