Defy The Curse – Horrors Of Human Sacrifice

Het Limburgse (Nederland) Collision gaf er met de EP The Final Kill in 2020 de brei aan. Twee jaar eerder brachten zanger Wouter Wagemans en basgitarist Boris Janssen met hun andere band Defy The Curse een gelijknamige EP uit. Dat deden de heren in samenwerking met gitarist Harold Gielen (Legion Of The Damned) en drummer Bjorn Surminski. In dit kakelverse, nieuwe jaar brengt het viertal zijn eerste volledige album uit via Hammerheart Records dat niet geheel toevallig ook in Limburg gevestigd is. Deze plaat brengt een goede kruisbestuiving aan invloeden die alle leden in de andere bands hebben opgedaan: midtempo death metal met groove, sludge- en crustinvloeden.

Het zagende HM-2-geluid zorgt vanaf de eerste seconde voor een moddervette stempel op het DNA van Defy The Curse. Doorgaans klinken de strakke gitaarriffs lekker toegankelijk en zonder al teveel poespas: noem het gerust rechttoe-rechtaan, maar om verzanding te voorkomen tovert Gielen ook regelmatig wat melodischer geluid uit zijn instrument waardoor het resultaat zelden verveelt. Zo klinkt opener Leading Into The Realm Of Torment heavy en bevlogen en is het headbangen geblazen op het sterke titelnummer Horrors Of Human Sacrifice, het groovende Endless Curse of Swarms -beide doen denken aan Bark– en het beukende Serpent Cult. Als het tempo wat lager ligt zoals bij The Tower Of Suffering krijgt de death metal een meer ‘sludgy’ karakter. De drums galopperen moeiteloos mee in al het gedender terwijl de ruige zang het vuurtje bij tijd en wijle wat extra opstookt. Wanneer de songs wat uitgerekter zijn in speelduur, krijgt ook de inspiratie wat meer bewegingsruimte. Zo is hekkensluiter Dreameater niet alleen het langste nummer, maar ook zeker de meest veelzijdige.

Toch zullen de Limburgers ondanks deze positieve bevindingen met Horrors Of Human Sacrifice geen prijs winnen als het aankomt op originaliteit. Dit zal tijdens het maken van deze puike pot klereherrie ook geen streven zijn geweest van het viertal verwacht ik. Wel krijgen we een ode van eigen bodem aan al het goeds dat daar ten noorden van ons uitgebracht is in ditzelfde genre. En jawel: die missie is gewoon geslaagd. Met vierendertig minuten in totaal is de boodschap kort en krachtig gebleven en laat daar nou juist de kracht van deze muziek zitten. Prima plaatje heren!

Score:

76/100

Label:

Hammerheart Records, 2023

Tracklisting:

 1. Leading Into The Realm Of Torment
 2. Existince Consumed
 3. The Tower Of Suffering
 4. Endless Curse
 5. Swarms
 6. The Oppressor
 7. Horrors Of Human Sacrifice
 8. Eidolon Of The Blind
 9. Desolate Void
 10. Serpent Cult
 11. Panopticon
 12. Dreameater

Line-up:

 • Wouter Wagemans – Zang
 • Harold Gielen – Gitaar, zang
 • Boris Janssen – Basgitaar
 • Bjorn Surminski – Drums

Links: