Errorgeist – Twelve Monkees

Derde album voor Errorgeist, de band van Scott Fuller (ex-Abysmal Dawn, ex-Havok). De debuutplaat van Errorgeist, Agendas Elite, kwam hard aan, de Anaal Nathrakh-toestanden waren wild en intens en het leverde de band relatief veel ruchtbaarheid op. Daarna werd het stil rond het project van Scott en nu is er plots album nummer drie, in eigen beheer.

Errorgeist heeft nog altijd het opgefokte karakter van het debuutalbum en ook de impulsieve agressie is nog steeds aanwezig. Helaas is de broeierige buzz van de gitaren vervangen door een messcherp en flinterdun gitaargeluid en krijgen we hier te maken met een rommelige productie die er voor zorgt dat de (trouwens niet erg mottig klinkende) synths compleet los lijken te staan van de rest van de muziek. Alle menselijkheid wordt weggenomen voor een weliswaar bijzonder toxisch en sci-fi industrial black aandoend maar een verbetering zou ik dat niet noemen. Dit is overgeproduceerd. Iets minder The Amenta had bij deze wel gemogen, iets meer organische geluiden ook. Wil je het toch eens proberen, doe dan toch maar het nummer We Owe You Nothing (niet voor niets uitgekozen om de video van het album te worden).

Errorgeist vindt het niet nodig om een bepaald genre te brengen en maakt het luisteraars niet makkelijk. Eerst een mengeling Zweedse oldschool death metal/D-beat/industrial op het debuut, daarna melodische electro weetikveelwat voor blackdeath en nu dit. Moeilijk. Ik vraag me wel hardop af hoe dit ding live klinkt.

Score:

73/100

Label:

Eigen Beheer, 2019

Tracklisting:

  1. Set to Burn
  2. The Quantious Itch
  3. We Owe You Nothing
  4. Purging Seemless
  5. All That You Don’t Want To Be
  6. Like Vultures…
  7. Twelve Monkees
  8. Ode to an Armored Car

Line-up:

  • Scott Fuller – Alles

Link: