Sorcier Des Glaces – Un Monde De Glaces Et De Sang

Het was via, het intussen gestopte, Mankind Demise records, dat ik deze Canadese band, Sorcier Des Glaces, leerde kennen. In 2006 legde ik de hand op hun tweede langspeler, Moonrise In Total Darkness. Het was een meer dan aangename kennismaking met een typisch staaltje ijskoude Canadese, Quebecquiose, black metal die tevens werd voorzien van een beklijvende atmosferische insteek. Kijk, nu veertien jaar later heb ik hun achtste langspeler, Un Monde De Glaces Et De Sang, voor me liggen. Hoe kan het toch allemaal lopen in de wereld. Stel je immers eens voor dat heel de aardbol voorzien zou zijn van ijs en bloed? Misschien nog niet zo slecht, alle kinkels en nitwits zouden zo van de aarde afglijden. Als je het mij vraagt, iets om over na te denken. Met de feestdagen in zicht kan je dus een alternatief wenslijstje maken.

Deze langspeler start onmiddellijk furieus. De heren Gaulin en Robitaille winden er geen doekjes om. In de eerste noten en tonen lijkt het, in vergelijking met 2006, of er weinig of niks veranderd is. Messcherpe (te scherpe?) productie, snelle blasts, vertellende vocalen afgewisseld met bevriezende screams, het is allemaal weer aanwezig. In typisch, Canadese traditie wordt alles in de puntjes verzorgd en top afgewerkt. Ik schreef het al eerder en waarschijnlijk ook niet voor het laatst, de regio Quebec moet toch een inspirerende bron zijn. Je haalt er zo de bands uit die één of andere connectie hebben met deze regio.

Als je goed luistert is er natuurlijk ook een brug te bouwen met de Scandinavische mid – jaren ’90 beweging, ik denk dan aan een band als Setherial. Eigenaardig genoeg kiezen de beide heren dan wel voor een cover van het machtige Griekse Necromantia, The Warlock. Verder grijpen ze nog terug naar hun allereerste plaat uit 1998 want het nummer L’Éternelle Majesté De Montagne krijgt een tweede deel.

De heren krijgen een kus van de juffrouw en mogen een paar banken vooruit daar ze er nu ook weer in slagen, met behulp van de Franse taal, de temperatuur nog verder te doen dalen. La Couronne Des Mille Hivers is zowat het koudste nummer op deze plaat.

Sterke nieuwe plaat als je het mij vraagt. Ik zou wel de productie minder scherp maken, dat ligt wat makkelijker in het gehoor,

Score:

75/100

Label:

Obscure Abhorence Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Crossing The Haunted Forest
  2. Night-Dark Winds Of Evil
  3. La Couronne De Milles Hivers
  4. Un Monde De Glace Et De Sang
  5. (Return To) The Primitive Grandeur
  6. The Warlock
  7. L’Éternelle Majesté De Montagne (Partie II)
  8. La Couronne De Mille Hivers (Partie II)

Line-up:

  • Luc Gaulin – Drum
  • Sébastien Robitaille – Zang, gitaar, bas

Links: