Dawn Of Solace – Waves

Geboren uit de geest van Tuomas, zo’n vijftien jaar geleden, is zijn soloproject genaamd Dawn Of Solace. Melodische doom/death metal met een melancholische klank. Na veertien jaar wachten op de opvolger van het debuutalbum, is het dit jaar eindelijk zover. Het album Waves verschijnt in januari in de schappen.

Wie is Tuomas, vraagt u? Nou, voorheen zat deze Fin in bands als Before The Dawn en Black Sun Aeon, terwijl hij daarnaast met verschillende projecten bezig was (waaronder Dawn Of Solace). Het tweede album van het laatstgenoemde project zou vorm gaan krijgen in de studio in 2007, maar door juridische complicaties (toegangsrecht tot de bandnaam), moest Tuomas noodgedwongen in eind 2008 een stop zetten op dit idee. In 2013 besloot hij alle bands waar hij in zat op te zeggen en vormde de krachtige melodeathformatie Wolfheart. Vorig jaar gaf hij te kennen via de social media dat Dawn Of Solace dan toch echt het tweede album zou gaan uitbrengen.

Sinds de recentie van Façade vorig jaar, besloot ik het mijn persoonlijke missie te maken om dit genre (melo doom/death) meer te gaan verkennen. Na een overweldigende luisterervaring van Wolfheart’s laatste album en een geweldige live-show in de Baroeg vorig jaar, was dit album een logische keuze om te recenseren. En wat ik aantref in Waves bevestigt dat deze keuze de juiste is!

Melancholie, drama en diepgaande melodieën: dat zijn hier de hoofdingrediënten. Meeslepende gitaarleads, drums die binnenkomen als een donderslag en droevige, licht dissonante akkoorden zetten een atmosfeer van wanhoop neer. Samen met de zang van Mikko, die de melancholie onwijs goed weet te vertolken door een niet te uitbuindige doch zeer krachtige zanglijn neer te zetten, is het je ziel verliezen in de eeuwige leegte van de golven. Nummers als Ashes en Hiding zijn het absolute hoogtepunt, waar Tuli een duistere ondertoon draagt en Ghost een prachtige, minimalistische afsluiter is van een bijzondere vaartocht. Neem bovenstaande en voeg daar een goed uitgekiende orkestratie aan toe en het is compleet.

Met een geweldige productie, ijzersterke composities en de krachtige teksten heeft Tuomas met Dawn Of Solace bereikt waar menigeen al jaren op zaten te wachten: een meesterwerk en absoluut een plaat voor op de jaarlijst.

Score:

84/100

Label:

Noble Demon Records, 2020

Tracklisting:

  1. Lead Wings
  2. Ashes
  3. Silence
  4. Hiding
  5. Tuli
  6. Numb
  7. Choice
  8. Ghost

Line-up:

  • Tuomas Saukkonen – zang (grunts), instrumenten
  • Mikko Heikkilä – zang (clean)

Links: