Dawn Of Ouroboros – The Art Of Morphology

Nog niet zo lang geleden, ergens begin september 2019, lanceerde dit Dawn Of Ouroboros hun eerste single met bijhorende videoclip: Sorrow’s Eclipse. Het bleek een erg aangename kennismaking met de black metal verpakt in een eerder progressief jasje van deze Amerikanen. Nu is er uiteindelijk de langverwachte langspeler met de titel The Art Of Morphology. Rain Without End Records heeft er verstandig aan gedaan om het werk van dit viertal met onder andere Chelsea Murphy, die zowel de agressieve als de cleane vocalen voor haar rekening neemt, op cd uit te brengen. Ook te vermelden is het feit dat bezieler Tony Thomas met drummer Ron Bertrand de ecometalband Botanist bevolken. Deze laatste mag je van mij direct vergeten, je gaat je toch even moeten focussen op deze debuutplaat van Dawn Of Ouroboros.

Wanneer nog gestart wordt op typische wijze, met name met een doorregende intro en dito doorwaterde sfeer, denk je het zal misschien maar slappe koffie worden. Nu niks is minder waar. Luister je hier voorbij dan opent deze, The Art Of Morphology, met een erg brutaal nummer dat de alleszeggende titel Revivified Spirits mee kreeg. Bijzonder opvallend is hier de semi-grunt van Chelsea Murphy. De kleur en vorm van haar stem doen me in het agressieve gedeelte wat denken aan die van Angela Gossow. De cleane lijnen die mevrouw Murphy produceert kan ik echter maar moeilijker toewijzen. In het nummer Pinnacle Induced Vertigo hoor je de meer progressievere kant van de band doorklinken. Stevig pompende gitaarriffs, drukkende baslijnen met hier en daar een akoestische partij. De brug naar Lunar Cachexis wordt gelegd door een piano intermezzo wat wel zijn plaats kent. Lunar Cachexis zelf start dreigend doch slepend met een stevige gedubbelde gitaarpartij waartussen de bas nu en dan een extra nootje legt. Ook in dit nummer hoor je de breekbare cleane vocalen. In een nummer waar het fundament bestaat uit agressie en stevigheid, is dit een goede vondst.

Goede plaat moet ik zeggen, nochtans ben ik wat teleurgesteld. Het niveau van de single die ze lanceerden, Sorrow’s Eclipse en die gelukkig ook op deze debuutplaat staat, wordt toch niet echt meer gehaald door de andere nummers. Enkel het toch wat complexere Spiral Of Hypnotism komt in de buurt en dit door een ultravet brutaal thema dat ergens eind minuut vijf start door middel van een heerlijke dubbele baspartij met daarover de breekbare cleane zanglijn waarnaar ik al eerder verwees. Ook het sterke Serpent’s Charm komt in de buurt.

Jammer, misschien gewoon voor de volgende plaat het progressieve element wat meer laten varen en gewoon verder bouwen op het meer dan degelijke blackmetalfundament dat aanwezig is.

Score:

80/100

Label:

Rain Without End Records, 2020

Tracklisting:

 1. Revivified Spirits
 2. Pinnacle Induced Vertigo
 3. Gateway To Tenebrosity
 4. Lunar Cathexis
 5. Spiral Of Hypnotism
 6. Serpent’s Charm
 7. Sorrow’s Eclipse
 8. Valiant Abscond

Line-up:

 • Tony Thomas – gitaar
 • Chelsea Murphy – zang
 • David Scanlon – bas
 • Ron Bertrand – drum

Links: