Botanist – Ecosystem

Op de dag van vandaag lijkt iedereen – en terecht – erg begaan te zijn met de aardbol, de natuur en de ecosystemen om ons heen. Nu, er zijn zelfs bands, zelfs blackmetalbands, die vanuit deze thematiek heel hun filosofie opgebouwd hebben en dit zowel muzikaal als tekstueel. De Amerikaanse band Botanist is er opnieuw één om aan dit lijstje toe te voegen.

Zou de band dit Ecosystem, hun nieuwste telg, volledig opgenomen hebben tussen het gebladerte ergens in de diepe bossen van Redwood National Forest? Moet toch geweldig zijn om dat zo te kunnen doen. Of de dieren in het donkere bos daar blij mee gaan zijn is een andere vraag, maar het idee alleen al is het overdenken waard. Want zeg nu zelf, als ecoblackmetalband ga je toch niet in een bedompte studio zitten waarbinnen het C02-level hoog oploopt. Zo hoog oploopt tot op een bepaald moment je creatieve en sturende brein alleen nog maar rommel creëert?

Fascinerend doorheen dit hele album is, naast bovenstaande bedenkingen, de muzikale uitwerking. Zo krijg je niet de klassieke gitaar te horen, je hebt wel de drum en bas zoals je ze kent, je hebt ook de screams zoals je ze kent, ondersteunt door feeërieke samenzang, maar de gitaar wordt grotendeels vervangen door de hammered dulcimer. Een snaarinstrument dat je bespeelt met hammertjes, een soort citer. De gitaar wordt zo nu en dan ook vervangen door het harmonium of het traporgel. Dit creëert natuurlijk een aparte sfeer en past perfect binnen het concept. Knap gedaan. Nu, de andere kant van het verhaal is natuurlijk wel dat deze klanken je misschien niet helemaal lekker in de gehoorgang liggen en je wat ongemakkelijk wordt. Althans dat is het gene wat ik bij mezelf merk.

Voor mij heeft het bitter weinig met black metal te maken, maar klinkt deze plaat eerder als een onsamenhangend geheel van geluiden, geschreeuw en cleane vocalen waarvan de lijnen maar moeilijk te volgen zijn.

Volgens mij is Botanist gewoon verloren gelopen in het grote Redwood Forest. Als je ze wil gaan zoeken mag het voor mij, de coördinaten staan hieronder. Ik geef nog even mee dat drummer Daturus onder zijn eigen naam, Ron Bertrand, de partijen inspeelt op de nieuwe Dawn Of Ouroboros, veel interessanter!

Score:

65/100

Label:

Aural Music, 2019

Tracklisting:

 1. Biomass
 2. Alluvial
 3. Harvestman
 4. Sphagnum
 5. Disturbance
 6. Acclimation
 7. Abiotic
 8. Red Crown

Line-up:

 • Otrebor – zang, harmonium, hammered dulcimer
 • Daturus – drum
 • Davide Tisso – bas
 • Cynoxylon – zang

Links: