Currents – The Way It Ends

Uit de stal van SharpTone Records kwamen dit jaar al twee verrassend sterke releases. De fans van melodieuze metalcore konden reeds #hardgaan op nieuw werk van Novelists Fr en Polaris. Voor hen wiens honger nog steeds niet is gestild: Currents brengt met The Way It Ends een plaat uit die naadloos aansluit op het geluid van de labelgenoten. Voor de verandering hebben we dit keer te maken met vijf Amerikanen.

Met Brian Wille heeft Currents een uitstekende zanger in de gelederen die alleen op zijn conto eigenlijk al een ruime voldoende scoort. Zijn grote vocale bereik bepaalt namelijk veelal de affectieve lading en sfeer van de veelzijdige nummers. Zo horen we tijdens Better Days en Let Me Leave vooral een tastbare kant van de band die ontstaat door melodische gitaarriffs en beklijvende, cleane zang die gegoten is in mooie refreinen en daarbij ondersteuning krijgt van swingende drumpartijen. Dat de heren ook niet vies zijn van djent horen we terug in de snoeiharde, oerdegelijke single Monsters en het dreigende Origin, dat met een elektronische onderlaag net dat beetje extra meekrijgt. De beperkte toevoeging van elektronica blijkt overigens ook tijdens Kill The Ache en tweede single A Flag To Wave een goede keuze te zijn. Het strakke snarengekletter en de acceleraties in tempo vormen een goed contrast in combinatie met de afwisseling van gesproken zang en screams. Vooral het laatstgenoemde nummer blijft heerlijk hangen.

De mannen van Currents zijn van meerdere markten thuis. Het gezelschap weet zichzelf van de middenmoot te onderscheiden door nog verder van de geijkte paden af te wijken. Zo zijn Poverty Of Self en het retestrakke Split beide tracks die overduidelijk richting melodieuze deathcore neigen en waarbij de hele band furieus klinkt tot op het bot. De cleane zang is veelal vervangen voor gepassioneerde scream en vuil gruntwerk, dat halverwege het nummer Poverty Of Self op het lijf blijkt te zijn geschreven van vocalist Wille. Als het toch al vlotte nummer ook nog overgaat in vette breaks en aanstekelijk gitaarwerk, dan weet je dat het voer is voor de zwartgeblakerde deathcore-ziel. Complimenten voor de goede productie van The Way It Ends. Regelmatig komen de hakkende djent-riffs daardoor nog beter uit de verf wat maakt dat Currents meer dan goed werk weet af te leveren die door de geluidsmix extra punten verdient.

The Way It Ends bevat een interessant, breed klankpalet en Currents weet het geheel op een goede wijze aan elkaar te knopen. Het album biedt na enkele luisterbeurten al veel aanknopingspunten, maar blijft ook daarna nog boeiend. Gezien de vocale en instrumentale prestaties genieten de harde nummers de voorkeur. Goede muzikanten en even goede melodieuze metalcore die vernuftig in elkaar steekt. Genoeg redenen om lekker te headbangen, dus gewoon supporten die hap!

Score:

81/100

Label:

SharpTone Records, 2020

Tracklisting:

 1. Never There
 2. A Flag To Wave
 3. Poverty Of Self
 4. Monsters
 5. Kill The Ache
 6. Origin
 7. Split
 8. Second Skin
 9. How I Fall Apart
 10. Better Days

Line-up:

 • Brian Wille – Vocalen
 • Chris Wiseman – Gitaar
 • Ryan Castaldi – Gitaar
 • Christian Pulgarin – Basgitaar
 • Matt Young – Drums

Links: