Novelists Fr – C’ Est La Vie

Deze Franse kerels volg ik al een tijd en dit sinds hun album Souvenirs uit 2015. Het vorige album Noir, dat ook uitkwam via Arising Empire, bleef me niet zo bij. Wat ik vooral onthield van dat geweldige album Souvenirs waren de nummers Gravity, Antares en The Lichtenberg Figure. Allemaal een puik voorbeeld van hoe technisch onderlegde kerels geweldige metalcorenummers kunnen schrijven en zijn ook een typisch voorbeeld van hoe de zangpartijen zouden moeten klinken op zo een melodische metalcoreplaat. Ruw, ontbolsterend en agressief doch ook emotioneel geladen en doorleefd. Nu goed, ben benieuwd wat deze nieuwe plaat ons aanlevert. Misschien voor we van start gaan nog even meegeven dat Matteo Gelsomino een schitterende bijdrage leverde op het nummer Winter uit het album Hollow van de landgenoten van Landmvrks.

Boenk erop met het eerste nummer! Heerlijke opener dit Somebody Else. Je hoort de typische Florestan Durand-gitaarpartijen, complexe enkele noten, complexe akkoorden die meteen worden opgepikt door de band. Die Gelsomino flikt het toch ook weer! Door op elk album vocaal te verbeteren, trekt hij het niveau van de nummers, het album en de band weer stevig de hoogte in. En ze trekken gewoon de strepen blauwe en rode verf verder. Deep Blue kent dezelfde sfeer, dezelfde vibe, hier hoor je ook die lekkere knorrende bas doorkomen. Deze kerels hebben ooit, ik dacht voor het nummer Echoes (zoek het maar eens op) een plezant videootje gemaakt, waarbij Nicolas Delestrade in zijn pure en half naakte zelve de basgitaar bespeelt. Het beste nummer van de plaat is Lilly. Het gaat me hier vooral om de gitaarmelodie, de declarerende vuile screams en dan de cleane partijen die volleerd en volwassen overal tussendoor fietsen. En dan zwijg ik nog over die lekkere, glijdende, klevende solo!

Knap ook hoe de band een soort van funky ballade weet te plaatsen op deze plaat. Het titelnummer kent een interactie tussen de cleane partijen van Gelsomino en een jongedame waarvan ik de naam niet direct kan terugvinden.

Om te besluiten: sterke nieuwe plaat! Wat wel is, de impact van deze release ligt voor mij wat lager dan het eerder vermelde Souvenirs. Voor zij die met de band willen kennismaken stel ik dan ook voor dit album uit 2015 eerst te beluisteren.

Score:

85/100

Label:

Arising Empire, 2020

Tracklisting:

 1. Somebody Else
 2. Deep Blue
 3. Lilly
 4. Modern Slave
 5. C’ Est La Vie
 6. Head Rush
 7. Kings Of Ignorance
 8. Rain
 9. Human Condition

Line-up:

 • Matteo Gelsomino – zang
 • Florestan Durand – gitaar
 • Nicolas Delestrade – bas
 • Amael Durand – drum

Links: