Cirkeln – Kingdoms That No One Remembers

Nog niet zo heel lang geleden, begin mei om precies te zijn, mocht ik de Stormlander EP van het Zweedse éénmansproject Cirkeln bespreken. Het bleek een aangename kennismaking te zijn met de black metal omgord door een heavymetaljasje van deze man die zich Våndarr noemt. En kijk, nog niet eens zo gek lang later ligt er nu het eerste volledige album klaar. Om meteen met de deur in huis te vallen: het is een album geworden met maar liefst tien nummers die gebaseerd zijn op de mythische verhalen van Tolkien en anderen. Mooi, maar om daar nu zo een gedrocht van een hoes voor te gebruiken. Nu, het gaat om de muziek en niet om de verpakking hoor ik je denken. Ja, dat is waar doch een metalalbum dat voorzien is van alle toeters en bellen compleet voorzien van schitterend artwork, pak je zeker frequenter vast om nog eens te bekijken, te beluisteren.

De plaat start eerder slapjes, het openingsnummer In His Deep-Hidden Hall is nu niet bepaald het beste nummer op de plaat. Het doet me zelfs twijfelen of ik wel naar Cirkeln aan het luisteren ben, die band die ik hoorde op Stormlander. Die band die met wat vernuft black en heavy metal met elkaar kon vermengen. Ook Golden Rauros, dat start met een lange synth-intro overtuigt toch niet helemaal en lijkt in hetzelfde bedje ziek. Te eenvoudig, weinig vertellende riffs die dan ook nog eens te lang worden doorgespeeld. Pas bij Sun And Moon lijkt het ‘oude’ Cirkeln terug te zijn, maar dan blijkt dat dit ook maar voor even is. De cleane zanglijnen redden het nummer ook niet en als er dan een wansmakelijke solo passeert zakt mijn broek weer af. Sommige bands vertellen verhalen uitgesmeerd over honderden pagina’s terwijl het eigenlijk ook gewoon veel korter kan en je klaar bent op een pagina of twee, drie. Gewoon lekker de essentie. Cirkeln slaagt hier niet in. De plaat boldert als een oude, verroeste kar verder zonder doel. Voor je het weet is de plaat afgelopen en kan je ook gewoon weer het schijfje in het doosje duwen om nooit meer te heropenen of her te beluisteren. Klaar.

Een release die je voor mijn part dus mag laten liggen. Muzikaal te weinig boeiend, te weinig goede nummers, te scherpe productie, te slecht ingespeeld, muzikaal technisch veel te weinig… jammer. Voor mij is dit eerder een plaat geworden die niemand zich over enige tijd zal herinneren en dan kan de heer Våndarr het wel hebben over koninkrijken die niemand zich meer zal herinneren, laat hem maar doen.

Score:

40/100

Label:

Naturmacht Productions, 2020

Tracklisting:

 1. In His Deep-Hidden Hall
 2. Golden Rauros
 3. Sun And Moon
 4. Ships
 5. The Castle
 6. Sing Of Frozen Dreams
 7. The Eye, The Throne, The Ring
 8. The Dreaming City
 9. Ainulindalë – Of The Music Of The Ainur (Interlude)
 10. Kingsdoms That No One Remembers

Line-up:

 • Våndarr – alle instrumenten, zang

Links: