Cirkeln – Stormlander

Een éénmansproject uit een donkere Zweedse regio met als inspiratiebron de natuur en duistere lokale vertellingen. Muzikaal komt de inspiratie dan weer uit het oudere werk van Bathory, Windir en Isengard. Deze EP, die de titel Stormlander meekreeg, is de opvolger van de Cirkeln-demo die goed één jaar geleden het levenslicht zag.

Een brommende, diepe intro met bezwerende vocalen en pauken geeft de inleiding. Je verglijdt vervolgens in iets wat lijkt een mid-tempo blackmetalstamper te zijn, gedreven door eenvoudige schuifriffjes en gladde, smerige vocalen. Niet direct baanbrekend of wereldschokkend, maar wel direct effectief. De typische Bathory-achtige vocalen plakken lekker, moet je meneer Våndarr wel meteen nageven. Jammer wel van die dubbele basskicks, zijn niet echt strak ingespeeld. En de Isengard-invloeden? Die kan je direct oppikken op het epische Hammer High. Direct meezing- en meebrulbaar. Hier overheerst nu en dan wel de wat doffe bas. Gelukkig maakt de heroïsche melodielijn veel goed.

Het titelnummer, Stormlander, heeft iets van een episch strijdlied. Het gaat van start met een dreigend thema dat op typische heavymetalwijze wordt overgenomen, jammer ook hier weer van die onstrakke basskicks. Is toch opnieuw een storend element, alhoewel het idee van het nummer wel juist zit. Erg smerig ook die getormenteerde vocalen. Het enige nummer dat in het Zweeds wordt ingekeeld is het daaropvolgende, even episch en heroïsche Svartalfsmedjans Dunkel. Ook hier weer hetzelfde recept: de vunzige blackmetalondertoon die wordt opgepoetst met een heavymetaldoekje.

Om samen te vatten: lekker blackmetalplaatje met een stevige heavymetaldressing. Hier en daar nog wat werken aan de balans tussen de instrumenten, het strak trekken van de basskicks en wat bijschuren aan de productie en Cirkeln kan direct in de categorie van beloftevolle Zweedse bands gestopt worden.

Label:

Mourning Light Records, 2020

Tracklisting:

  1. The Call From The Deep
  2. Old Demon King
  3. Hammer High
  4. Stormlander
  5. Svartalfsmedjans Dunkel
  6. As The Gods Burn

Line-up:

  • Våndarr – Gitaar, basgitaar, zang
  • Turbo – Drums

Links: