Byzanthian Neckbeard – Minaton

En hier landen we weer op het Britse eiland Guernsey voor de Franse kust. Opnieuw heb ik een plaat in de hand van het trio Byzanthian Neckbeard. Reeds eerder besprak ik de EP Extinction, onverwijld vrolijk werd ik er niet van. Maar misschien dat de drie heren me met deze volledige plaat deels of zelfs helemaal kunnen bekoren.

De stijl is natuurlijk niet veranderd, deze gozers spelen nog altijd soppige, logge eerder lomp aanvoelende death metal met een doom randje. En ik moet zeggen: de eerste noten vallen lekker, ook de nummers zijn toch net iets boeiender dan op de EP. In slaap vallen ga ik deze keer niet doen. Ze hebben naast trage, eenvoudige gitaarriffs zonder al te veel franjes nu en dan ook een groove en voorzichtig wat hooks in de nummers weten stoppen. En waar ik vorige keer nog twijfelde aan de precisie en de timing van drummer Paul Etasse, moet ik mijn mening over de drumpartijen toegepast op deze plaat toch wijzigen. Een drumwonder zal hij nooit worden, doch correct en droog zelfs met groove en ingetogen speelsheid, stoffeert hij de nummers. De vocalen van Robilliard en Skyrme zijn goed verstaanbaar, vettig en plakkerig. Luister maar eens naar Necron 5: in dit nummer hoor je de interactie tussen de scream en de semi-grunt geplakt op een eenvoudig basisritme en dito gitaarpartijen. Soms hoeft het ook niet allemaal kei-moeilijk of vies ingewikkeld te zijn.

Nu, helemaal mijn stukje cake is het niet, maar het kan er allemaal meer dan door. Voor fans van logge, zompige, soppige, eenvoudige death metal met een doom randje zonder toeters en bellen.

Score:

70/100

Label:

Eigen Beheer, 2019

Tracklisting:

 1. The Tale Of Raymond
 2. The Werespider
 3. Devil Worms
 4. Minaton
 5. Evisceration Stare
 6. Necron 5
 7. Condemned To The Swamp
 8. Out Of The Deep

Line-up:

 • Dano Robilliard – bas, zang
 • Phil Skyrme – zang, gitaar
 • Paul Etasse – drum

Link:

Byzanthian Neckbeard Facebook