Burning – The P.I.D. Files

Het is 1969 als er verhalen opduiken dat Beatle Paul Mc Cartney eigenlijk gestorven is en vervangen door een look-a-like. De complottheorie krijgt in de opvolgende jaren steeds meer medestanders. Zelfs Ringo Starr heeft op een bepaald moment gezegd dat Paul echt dood is en vervangen door de winnaar van een look-a-like wedstrijd, Billy Shears. Dit gegeven is de inspiratie voor het boek P.I.D., van schrijfster Bronja Hoffschlag, een bekende van zanger, promotor en tekstenschrijver Hugo Koch. De Burning-frontman werkte samen met Bronja aan teksten en zo ontstond de nieuwe EP van de Groningse band, The P.I.D. Files.

Wie Hugo Koch een beetje kent, weet dat hij liefhebber is van ouderwetse metal. Zijn Very ‘Eavy Festival stond altijd vol met bands en artiesten als Angel Witch, Tokyo Blade, Picture en Uli Jon Roth. Op het album Nightmares liet Burning al horen dat dergelijke bands, samen met het machtige Black Sabbath, een inspiratie vormen voor de muziek die Koch met zijn band maakt. Deze nieuwe EP is geen uitzondering en ligt muzikaal dan ook in het verlengde van het eerdere werk van de band.

Het thema van dit concept”album” komt vooral in het eerste nummer, Paul, naar voren. ‘There were four that came as one, and then there were just three plus one’ spreekt redelijk voor zich. Deze zin komt uit het refrein en is voorzien van een lekker in het gehoor liggende riff en heeft daardoor een hoog meezinggehalte. iets wat live ongetwijfeld volop tot uiting zal komen.

De overige drie nummers staan ietwat in de schaduw van het openingsnummer wat mij betreft. Dat neemt niet weg dat ze stuk voor stuk nog wel van hoge kwaliteit zijn en elke liefhebber van old school metal zal doen genieten. Dat is ook precies de doelgroep voor deze EP, dus dat komt goed uit.

Label:

Eigen Beheer, 2018

Tracklisting:

  1. Paul
  2. On The Run
  3. Angels Of The Universe
  4. Buried

Line-Up:

  • Hugo Koch – Zang
  • Renee Knegt – Gitaar
  • Johny Karst – Gitaar
  • Robin Zinger – Bas
  • Mas Prevoo – Drums

Links: