Burning – Nightmares

Burning – Nightmares
Eigen Beheer, 2016

Liefhebbers van een portie ouderwetse heavy metal opgelet. Burning uit het geweldige Stadskanaal (Groningen) brengt zijn eerste langspeler, getiteld Nightmares. Een album met dik veertig minuten heavy metal die rechtstreeks uit de jaren tachtig afkomstig lijkt

Burning is in 2013 opgericht en bracht in 2014 de single Something Is Lurking In The Dark uit op vinyl. De complete oplage van die single is binnen de kortste keren helemaal uitverkocht terwijl de bijbehorende video al ruim 40.000 keer bekeken is. Een van die kijkers is Bronja Hoffschlag, een van Nederlands bekendste thrillerschrijfsters, en die bleek dusdanig onder de indruk van de band te zijn dat ze heeft meegeschreven aan een tweetal nummers (Razors And Reasons en een gedeelte van Anthem For The Lost Souls).

Nightmares opent met Razors And Reasons en maakt daarmee direct duidelijk dat je hier te maken hebt met een band die sterk beïnvloed is door bands uit de beginjaren van de metal. Twee gitaren, een bas, een setje drums en een zanger die stuk voor stuk gewoon doen wat ze moeten doen. Niks meer en niks minder. Verwacht dus geen spetterende gitaarsolo’s of andere technische uitspattingen. Wat de Groningers je wel voorzetten is een album vol spookachtige composities over nachtmerries, heksen, spoken en meer van zulks. Niet alleen de teksten gaan over eerder genoemde zaken, de muziek sluit hier naadloos op aan. Echt vrolijk is het dus niet, maar Hugo Koch en zijn mannen weten toch een lekker hoorbaar geluid mee te geven aan al die horror zonder vrolijk te worden.

Hoogtepunten zijn voor mij Trials Of 1613, Anthem For The Lost Souls en Something Is Lurking In The Dark. Liefhebbers van ouderwets goede metal raad ik aan even uit de Randstad te treden en Nightmares uit het Hoge Noorden aan te schaffen. De Groningse lucht is in ieder geval goed voor je nachtrust!

Tracklisting:
Burning - Nightmares

 1. Razors And Reasons
 2. Trials Of 1613
 3. Nightmares
 4. No Remorse
 5. Stuck
 6. Anthem Of The Lost Souls
 7. Something Is Lurking In The Dark (Bonus)

Line-up:

 • Hugo Koch – Zang
 • Johnny Karst – Gitaar
 • René Knegt – Gitaar
 • Andy Haandrikman – Bas
 • Jan Engelkes – Drums

Links: