Bong-Ra – Antediluvian

Oh ja. Bong-Ra. Ik leerde hem kennen via een andere weg dan de meeste metalheads. De laatste jaren heeft meneer Jason Köhnen bij veel liefhebbers van het zwaardere gitaargenre indruk gemaakt met The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. Ik heb hem leren kennen van zijn breakcorewerk (check zeker eens de videoclip van het nummer Bikini Bandits, Kill! Kill! Kill! als je even tijd hebt). Nu, Jason heeft altijd affiniteit gehad met metal en jazz ook, en die mengt hij maar al te graag in zijn experimenteerdrang. Het vorig jaar verschenen Servants Of The Apocalyptic Goat Rave was een sublieme melange van breakcore en metal, een plaat die ei zo na mijn album van het jaar werd. Nu is er dit Antediluvian, dat eind vorig jaar via Svart Lava verscheen en nu ongeveer via Tartarus Records verdeeld wordt. Wat krijgen we nu?


Vijfentwintig procent free jazz met vijfenzenventig procent doooooom! Dat krijgen we nu. Zwaar ronkende en ruisende doom met sirenegezang en saxuele interventies. Funeralfrequenties uit de diepste diepten der doom en frivole freejazz fratsen. De instrumentale nummers zijn zowel voorzien van film noir jazz die subtiele paranoia veroorzaakt als dreunende doom die complete decadentie doet ontstaan. Een hoogmis voor progressieve zielen die zich niet kunnen losmaken van hun doomroots, maar ongetwijfeld ook een kennismaking met doom voor velen die de omgekeerde beweging maken. De drums komen van de Hongaarse ritmeartiest Balasz Pandi trouwens, die we ook kennen van Köhnen Pandi Duo.

Antediluvian als genreoverstijgend benoemen zou te makkelijk zijn. Het is net die “overstijgendheid” (dat woord bestaat niet, ik weet het) namelijk die dit album zijn bestaansrecht en waarde geeft. Fuck die genres. Doom en jazz combineren door de gemeenschappelijke zwarte draden te verbinden, op een manier waarbij de luisteraar vergeet te analyseren, dat is een kunst. Bij mij ook, ik weigerde ook maar iets te noteren over deze plaat voor ik ze drie keer gehoord had. Daarom: chapeau.

Score:

82/100

Label:

Tartarus Records, 2019

Tracklisting:

  1. Kheper [Pharoah’s Serpent]
  2. Amun [Hidden Chambers]
  3. Oon [Precession Of The Equinoxes]
  4. Aton [Mind Machine]

Line-up:

  • Bong-Ra – Bas, electronica
  • Balaza Pandi – Drums

Links: