Blind Guardian – The God Machine

Epische verhalen over mythes en legendes, draken en kastelen, en zelfs teksten gebaseerd op de Silmarillion (red.- een boek over een drietal juwelen van de elven, gebaseerd op teksten van J.R.R. Tolkien, samengesteld door zijn zoon Christopher in 1977). Een Duitse band dat power metal maakt en dat al 34 jaar met groot succes doet. Uiteraard hebben we het dan over Blind Guardian. De fantasieliefhebbers zijn weer terug met een nieuwe plaat, getiteld The God Machine, en aan uw trouwe redacteur de zware taak om deze te recenseren.

Een korte geschiedenisles: Blind Guardian gaat al wat langer dan de bovengenoemde 34 jaar mee. De heren (André, Hansi en Marcus en toenmalig drummer, Thomen Stauch) hebben de band in 1984 opgericht onder de naam Lucifer’s Heritage en twee demo’s uitgebracht. Echter werden deze twee demo’s gecategoriseerd tussen de black metal albums en om verdere genreverwarringen te voorkomen (en om niet geassocieerd te worden met satanisme) is de bandnaam tijdens de opname van het debuutalbum veranderd naar Blind Guardian. Waar de stijl begon met speed metal, evolueerde dit door naar het epische power metal waar wij de band nu van kennen. Vanaf de naamswijziging tot aan heden zijn er talloze singles, demo’s, splits, EP’s en livealbums uitgebracht en met het voorlaatste studioalbum, Twilight Orchestra: Legacy of the Dark Lands, leek er haast een hoofdstuk afgesloten te worden. Dit laatstgenoemde album bevatte tenslotte geen metal, maar slechts symfonie en orkestratie. Was dit een afscheid van een bepaalde richting waar de band heen ging? We gaan het beleven met The God Machine.

Bij de krachtige opener, Deliver Us from Evil, hoor je het eigenlijk al gelijk: minder poespas, toeters en bellen, meer metal! Scheurende zanglijnen, zware gitaarriffs en epische melodieën gaan gepaard met de stevige, doorploegende drums van Frederik ‘the machine’ Ehmke. Het klinkt allemaal wat meer ‘back to basic’ heavy metal doch met het melodische tintje behouden en het ramt als een tiet. Damnation zet dat nog even door (een echte nekkenbreker) en met Secrets Of The American Gods krijgt de luisteraar een kleine adempauze, een moment om de hernieuwde klank te laten bezinken. Maar lang de tijd om te acclimatiseren krijgt de luisteraar niet, want bij Violent Shadows gaat alles en iedereen naar de klote. Wat een killer track is dat, zeg! Duister, hard, venijnig, snel, bruut en bij verre mijn favoriet op deze plaat.

Het tempo mag er eventjes een beetje uit bij Life Beyond The Spheres, waar de orkestratie toch wat meer de boventoon heeft dan op voorgaande tracks, maar waar ook duidelijk de vernieuwde klank en aanpak terug te horen is. Dit verandert al gauw als Architects of Doom afspeelt (zoek eens de videoclip op van deze track, deze is heel gaaf gedaan!): heavy, agressief en ‘in your face’. Dan volgt nog één laatste rustmoment met de semi-ballad, getiteld Let It Be No More. Dit zal zeker hét nummer worden waarbij de aanstekers (of zaklampen op de mobiele telefoons) aan gaan bij een live optreden. Het komt niet in de buurt van het epische The Bard’s Song, maar de track mag zeker bestempeld worden als één van de meer memorabele ballads van Blind Guardian in een zeer lange tijd. Maar eerst nog even wakker worden met Blood of the Elves, dat haast even hard binnen komt als Violent Shadows. Het is snel, bruut, agressief en het concentreert zich opnieuw op de gitaren, zang en drums. Met de track, Destiny, nemen we afscheid van een wel zeer bijzondere reis en doen dat met een track dat het album goed samenvat.

Wat een ontzettend aangename verrassing is The God Machine, zeg! Nu is Blind Guardian altijd al een vrij uitgesproken band geweest met veel bombastische elementen, maar in de kern was het altijd power en heavy metal. Op dit album lijken de heren een stapje terug te doen van het bombastische en meer ‘back to basic’ te gaan. Het klopt op alle punten en de nummers lopen vloeiend in elkaar over, al zijn er dan iets minder meezingmomenten dan op voorgaande albums. Toch is het terug naar de oorsprong op een zeer goede manier. Het is hard, het is bruut, het is heavy doch episch en melodisch. En misschien wel het beste album van Blind Guardian sinds Nightfall in Middle-Earth?

Score:

92/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2022

Tracklisting:

 1. Deliver Us from Evil
 2. Damnation
 3. Secrets of the American Gods
 4. Violent Shadows
 5. Life Beyond the Spheres
 6. Architects of Doom
 7. Let It Be No More
 8. Blood of the Elves
 9. Destiny

Line-up:

 • Hans Kürsch – Zang
 • André Olbrich – Gitaar
 • Marcus Siepen – Gitaar
 • Frederik Ehmke – Drums

Links: