BleakHeart – Dream Griever

Het begint zo te zien een vast gegeven te worden dat ik tegen het einde van elk jaar stuit op nieuw onbekend vrouwelijk talent. In december 2018 ontdekte ik een binnengekomen promo van het Amerikaanse Vouna, een jaar later stuitte ik op een single van het Finse Vermilia – dat onlangs collega Joris nog fan maakte met het nieuwe Keskeneräisiä Tarinoita – en nu is het BleakHeart, tevens uit Amerika, dat zich in mijn kijker speelde. Oké, waar eerstgenoemde eenpersoonsformaties zijn, hebben we hier wel te maken met een volwaardige bandbezetting en betreft het hier ook geen eigenzinnige interpretatie van black metal.

BleakHeart, dat hier het debuut Dream Griever presenteert, maakt doom met – naar eigen zeggen – invloeden uit de shoegaze en gothic. The Gathering en Darkher komen echter het meest in me op als vergelijkingsmateriaal. Dit ook vooral dankzij zangeres Kelly, die op het vocale spectrum ergens geschaard kan worden tussen Anneke Van Giersbergen en Jayne Wissenberg. Aanvankelijk begonnen als soloproject van gitarist JP Damron nam hij al snel Dreadnought zangeres Kelly op in de band en een goede keus bleek dat te zijn. Na een eerste demo werd de band uitgebreid en werden de overige twee lieden opgenomen in de bezetting.

Het album start subtiel en rustig met Ash Bearer, dat met een jazzy noirsfeer opent, maar na pakweg tweeënhalve minuut hakt de doom er vertrouwd in. En wat je toch ook wel meteen hoort is een band dat zijn eigen sound meteen gevonden heeft met dit debuut. Het klinkt vooral ervaren. Het noirsfeertje vindt op elk nummer zijn weg terug en daarmee doet Dream Griever mij steeds weer denken aan Twin Peaks. Ik denk dat David Lynch hier heel gecharmeerd van zou kunnen worden! De omschakelingen van kalme somberheid naar bombastische doem klinken op elk van de vijf nummers gewoon goed.

Houd je van doom met mooie vrouwelijke vocalen en subtiel pianospel en kan je jezelf laten verzinken in shoegaze-achtige jazzy noirsferen, dan is BleakHeart – ondanks de zwak gekozen bandnaam – een band om in de gaten te houden. Mooi debuut! Ik ben benieuwd hoe de band zich gaat ontwikkelen met toekomstig materiaal: wordt het een nieuwe invalshoek of gaat de band het debuut kopiëren. Gezien de stijl die het hanteert op elk nummer van deze schijf zal dat nog wel eens een hele belangrijke afweging kunnen gaan worden.

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Ash Bearer
  2. Heed The Haunt
  3. The Visitor
  4. The Dead Moon
  5. Dream Griever

Line-up:

  • JP Damron – Gitaar
  • Mark Chronister – Gitara
  • Josh Kauffman – Drums
  • Kelly Schilling – Vocalen, Toetsen

Links: