Vouna – Vouna

In aanloop naar de inzendingen van de jaarlijst werd de gehele redactie ook gevraagd naar de favoriete nieuwkomers van 2018. Wanneer je niet bij hebt gehouden welke bands er nu daadwerkelijk in dit jaar zijn opgericht of zijn debuut uitbracht, dan wordt het nog moeilijk ook, totdat ik deze week weer een digitale promo van Vouna tegenkwam! Eerder dit jaar verscheen er nog een naamloze demo en in november was daar ineens ook het gelijknamige debuut.

Vouna is het soloproject van de Amerikaanse Yianna Bekris, die ook deel uitmaakt van de blackmetalbands Eigenlicht (gitaar) en Sadhaka (gitaar en vocalen). Waar ze live gebruikmaakt van drie andere dames en een mannelijke drummer, heeft mevrouw Bekris op het debuut van Vouna alle instrumenten voor haar eigen rekening genomen. De muziek werd ons aangereikt onder de noemer van ‘synth-driven funeral doom’, maar atmosferische blackened doom vind ik een betere omschrijving.

A Place To Rest start met de zachte stem van Yianna, terwijl een zwaar overstuurde gitaar haar stem kracht bijzet en de luisteraar begeleidt naar de beloofde door synths gedreven black metal. Het weet prachtig de toon te zetten en mijn hart is na de eerste luisterbeurt al gestolen. Het instrumentale Cattle neigt in het begin al meer naar de funeral doom, maar biedt eenzelfde schoonheid met een mix van de akoestische gitaar, het snelle getremoleer en de synths, die aanvoelen als een warme deken op het lichaam in een koude nacht.

Ook de resterende drie nummers weten perfect de sfeer vast te grijpen en de luisteraar te doen verzinken in de wereld van mevrouw Bekris. Luistert u bijvoorbeeld naar de bovenstaande video van Drowning City en u krijgt meteen een representatieve indruk van dit album. Hopelijk komen we dit snel nog weer eens een keer ergens tegen, want Vouna is zeker een topper, wat betreft de nieuwkomers van 2018.

Score:

80/100

Label:

Artemisia Records, 2018

Tracklisting:

  1. A Place To Rest
  2. Cattle
  3. Last Dream
  4. Drowning City
  5. You Took Me

Line-up:

  • Yianna Bekris– Vocalen, Gitaar, Bas, Drums, Toetsen, Fluit

Links: