Vermilia – Keskeneräisiä Tarinoita

Vermilia is een band rond, hoe kan het ook anders, Vermilia, een multi-instrumentaliste met een zoet zwartgeblakerde stem afkomstig uit Finland. Dit album, Keskeneräisiä Tarinoita, is een EP geworden voorzien van vier nummers gedrenkt in paganeske, atmosferische black metal met raakvlakken met bands als Myrkur maar ook links met het oudere werk van Gorgoroth, Ulver en nu en dan een strooiseltje Isengard. Deze EP, net als de vorige langspeler, Kätkyt, wordt uitgebracht in eigen beheer en om direct een gortdroge opmerking te placeren, ik snap het niet. Dit is toch materiaal voor een heel breed extreem publiek als je het mij vraagt. En waarom? Hierom.

Weliswaar zijn het maar vier nummers, doch elk van deze nummers zit goed en erg doordacht in elkaar en kent eigen spanningsbogen die tot uiting komen door een overtuigende samensmelting tussen de vocalen (dan weer clean, dan weer scream), epische melodieën en een botergeile productie. Het is niet de snelste plaat in blackmetalland, maar deze nummers vragen daar ook niet om. Het is wel zo dat er naar het einde toe iets meer bruutheid komt binnenglijden met het afsluitende nummer Pimeä Polku. Maar dan heb je de pracht en praal van deze EP al gehad.

Zeker het openingsnummer, Hautas, Kuollut, Kaunis, is een pareltje. Hier valt vooral de akoestische gitaarpartij op die mooi in dialoog gaat met de zoetzwarte stem van Vermilia die met dat lekker rollend Fins toch een apart laagje legt, gevoelig doch pittig en dreigend. Vervolgens verglijdt dit pittig doch dreigend nummer in een geile blackmetalsong met hier dat strooiseltje Isengard waar ik al over sprak. Die vergelijking ligt hem in de zangpartijen die een folky ondertoon krijgen. Dat slepende dat in Taivas Hiljaa Huutaa, het vorige nummer waarover ik sprak, verstopt zat, glijdt gewoon als of het niks is, over naar de titelsong, schitterend! Laat de strijkers wat kippenvel op je onderarmen genereren….

Prachtige EP! Ik ga de vorige plaat ook eens beluisteren, want de muziek op dit korte schijfje is bijzonder indrukwekkend te noemen.

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Hautas, Kuollut, Kaunis
  2. Taivas Hiljaa Huutaa
  3. Keskeneräisiä tarinoita
  4. Pimeä Polku

Line-up:

  • Vermilia – Zang, alle instrumenten

Link: