Bezwering – Aan de Wormen Overgeleverd

Het is volle maan en het stoffelijk overschot van Wederganger rust in zijn tombe. Toch hangt er onheil in de lucht. Ergens diep in het stenen graf kraakt er iets, alsof er wild aan de stenen wanden wordt gekrabd. De sluitsteen schuift open. Meteen word je omvangen door de zoetige geur van ontbinding. Je bent niet meer alleen. Uit het karkas van Wederganger blijkt een nieuwe entiteit te zijn herrezen: Bezwering. Geen rottend lijk, maar ondood.

Bezwering is een Gelderse blackmetalformatie wiens teksten in zijn geheel in het Nederlands gezongen worden. De band bestaat haast volledig uit oudgedienden van de Nederlandse metalscene: Alfschijn (o.a. Wederganger, Heidevolk), MJWW (o.a. Wederganger, Mondvolland), Onmens (o.a. Wederganger – live, Mondvolland) en Plaag (Afgunst). Het album is verschenen op het legendarische label Ván Records. Met dit soort ingrediënten is het haast onmogelijk om het gerecht te verpesten. Vandaag krijgen we gelukkig een feestmaal voorgeschoteld.

De eerste langspeler Aan De Wormen Overgeleverd gaat er meteen met een gestrekt been in. Vredeloos opent met een langzame riff welke langzaam wordt aangevuld met bass- en drumlijnen. Langzaam en tergend bouwt de spanning op. Plotseling is daar een eruptie van geweld en energie. Alfschijn kwijkt de longen uit zijn lijf en de drums beuken als een middeleeuwse goedendag in op je trommelvliezen. Tegen het einde van het nummer hoor je nog even die naargeestige, trage riff voordat het nummer helaas ten einde is. Maar vrees niet: we hebben nog de rest van het album om naar uit te kijken. Nagezeten trapt af met een Celtic Frosterige oerkreet waarna je volledig wordt overstelpt met gitaargeweld. De cleane zang wisselt zich vlekkeloos af met screams. De track ademt een soort gejaagde, unheimische sfeer. Na enkele minuten vervalt deze in complete D-beat-achtige waanzin. Fantastisch.

Rouwstoet is van een heel ander kaliber. De vocalen klinken dramatisch en klagelijk. Een klank die smaakt naar Wederganger. In het daaropvolgende Uitgeteerd zwiert de geluidspendel volledig de andere kant op. Bombastisch en vol tempo draaft het nummer voort. In zekere zin deed het me denken aan wat nummers van Grimm. Aan Gene Zijde is verreweg de meest catchy toevoeging aan het album. ‘Brand de kaarsen, sluit de ramen. Dood en leven komen samen’, luidt de tekst. We kunnen niet ontkennen dat de heren van Bezwering een goed gevoel voor drama hebben. Terror Terroris bezingt de wandaden van de beruchte maarschalk Maarten van Rossum (niet te verwarren me de verzuurde historicus). Van Rossum was een legeraanvoerder die in de 15e en 16e eeuw een ongekend wreed schrikbewind uitvoerde. “Blaken en branden is het sieraad van de oorlog” was zijn credo. Een echt gezelschapsmens dus.

Geen Bloemen op Mijn Graf is een knap staaltje muzikale tragedie over sterven en vergeten worden. De (overigens opvallend zuivere) gitaar lijkt met de weeklaag van Alfschijn mee te huilen. Als we klaar zijn met grienen, krijgen we even de tijd om tot rust te komen. Het Tweede Gezicht heeft namelijk een lekker trage opbouw. Met zijn 7:25 minuten is dit het langste nummer van het album. Pas na enkele minuten barst de hel los. Rammende drums en snelle riffs vliegen je om de oren. Het cleane, bijna opera-achtige stemgebruik vormt hiermee een mooi contrast. De instrumenten vullen elkaar goed aan en de diverse tempowisselingen houden de aandacht er volledig bij. Het album sluit af met het prachtig getitelde Waanzinskolk. We horen een prettige, logge riff die wordt verrijkt met vreemde, deinende geluiden. Halverwege het nummer slaat Bezwering nog eenmaal toe met een overweldigende, chaotische geluidsmuur. Wat eigenlijk helemaal niet opvalt, is dat er in dit nummer geen zang wordt gebruikt. De heren blijken dus zelfs in staat om een prima instrumentaal nummer te creëren.

Voordat ik deze (al vrij lijvige) recensie afrond, wil ik eerst mijn waardering uitspreken over de ongelofelijk gave albumhoes. Een rottend ondood lijk omgeven door wortels en wormen. Wat een mooie vormgeving. Hier is veel tijd en liefde in gestoken. Mijn complimenten.

Bezwering levert hier een prima, goed geproduceerde plaat aan. Een fantastische toevoeging aan de al zo rijke Nederlandse blackmetalscene. Ik hoop dat we hier in de toekomst nog veel meer van zullen horen.

Score:

85/100

Label:

Ván Records, 2020

Tracklisting:

 1. Vredeloos
 2. Nagezeten
 3. Rouwstoet
 4. Uitgeteerd
 5. Aan gene zijde
 6. Terror terroris
 7. Geen bloemen op mijn graf
 8. Het tweede gezicht
 9. Waanzinskolk

Line-up:

 • Alfschijn – Vocalen
 • MJWW – Gitaar
 • Plaag- Gitaar
 • Onzalige – Basgitaar
 • Onmens – Drum

Links: