Babymetal – 10 Babymetal Budokan

Schaamte is een emotionele aandoening. Babymetal is cool. De kawaiimetalpioniers volg ik al van in het begin, het gelijknamige debuut stond bijna bovenaan in mijn jaarlijst in 2014. Ondertussen groeide de act, met de nodige tegenslagen, uit tot een waar fenomeen dat ganse festivalweides vult. Het meest recente – geniale – Metal Galaxy is het voorlopige hoogtepunt van de band.

Voor de tweede keer in de geschiedenis brengt Babymetal een live album uit dat werd opgenomen in het fantastische Budokan in Tokio. Tien nachten, om het tienjarig bestaan te vieren. Zeven jaar na Live At Budokan – Red Night. Ondanks Covid zijn ze er toch voor gegaan, en alle fans met hen, voorzien van hun Saviour Masks. De Fox God keek naar beneden en zag dat het goed was. Hij zag het niet alleen, hij hoorde het vooral. Ik kreeg een promo aangeboden van de “normale” dubbel-cd/vinyl zonder beelden. Als je dat wilt, kun je ook een 10 Babymetal Budokan The One Complete Edition scoren, kijk gerust hier even hoe die eruit ziet.

Hoe dan ook, Babymetal viert en laat vieren. Het Japanse publiek is bescheiden in de mix gezet en klinkt als een zeer gedisciplineerd extra bandlid. Het klinkt echt alsof ze hun best doen om het beste publiek ooit te zijn. De deuntjes klinken over en weer, catchy als de reeds vernoemde ziekte en bijzonder toonvast. Wat veel mensen schromelijk over het hoofd zien is dat Babymetal bestaat uit een aantal bijzonder getalenteerde muzikanten, die op deze live-plaat absoluut tot hun recht komen. Het gitaargeluid is realistisch, de drums zitten vol panache, de keys worden niet misbruikt… Dit 10 Babymetal Budokan heeft geen weken liggen weken in de productiepoel. Je merkt trouwens erg goed aan de realistische zang op Megitsuni (zowel van de frontdame als de andere twee zangeressen) dat men niet bang is om menselijk te klinken.

Wat moeten jullie verder nog weten over dit mooi gedocumenteerde verzamelding? Wel, als je net als ik nooit de kans gehad hebt om deze band live te zien, dan krijg je een goed beeld van de sound én ook van de nummers die ze live spelen. Een mooie bloemlezing, met klassiekers als ljime, Dame, Zettai, Gimme Chocolate!!, Doki Doki ☆ Morning, Distortion (feat. Alissa White-Gluz van Arch Enemy), Megitsune, KARATE, Headbangeeeeerrrrr!!!!! en het epische Road of Resistance dat ze opnamen met DragonForce. Ik mis persoonlijk Shanti Shanti Shanti op de tracklist, net als Ii ne!, maar echt treuren doe ik niet. Het is op zich gewoon al fun om Babymetal te kunnen reviewen. 

Label:

Cooking Vinyl, 2021

Tracklisting:

 1. BABYMETAL DEATH
 2. ljime, Dame, Zettai
 3. Gimme Chocolate!!
 4. Doki Doki ☆ Morning
 5. GJ!
 6. NO RAIN, NO RAINBOW
 7. Distortion (feat. Alissa White-Gluz)
 8. PA PA YA!! (feat. F.HERO)
 9. Megitsune
 10. KARATE
 11. Headbangeeeeerrrrr!!!!!
 12. THE ONE
 13. Road of Resistance

Line-up:

 • Moa Kikuchi
 • Suzuka Nakamoto

Links: