Babymetal – Babymetal

Babymetal – Babymetal
BMG, 2014

Niet iedereen is overtuigd van het feit dat ik een echte Babymetal-fan ben. Het is nochtans waar. Het nummer Ii ne! bijvoorbeeld, behoort tot mijn favoriete feelgood nummers, en ondertussen ook tot die van mijn zevenjarig zoontje Amon. Nu, na vier jaar singles en live-nummers, brengt de band een langspeler uit. Drie Japanse meiden en een paar begaafde (anonieme) metalmuzikanten, die de steun krijgen van een gans team producers en bedenkers (kan niet anders). Kawaii metal breekt helemaal door, dit is de hamer. J-Pop meets metal. Go go go!

De intro – Babymetal Death – begint met een epische aanloop, tot de poorten open gaan te midden van etherisch koorgezang. Bombastische en virtuoze melodeath en opgefokte neothrash waarin de titel van het nummer gespeld wordt. Niet bepaald diepzinnig, maar wel lekker beukend. Megitsune is het eerste echte nummer, waarin de piepende Japanse stemmetjes extreem poppy gebracht worden op een mix van gladgestreken powermetal en beukende NWOAHM-riffs. De lunapark-keys maken het helemaal af. Give Me Chocolate!! is een nieuw nummer (vele nummers stonden al op EP’s), een opwindende mix tussen hyperactief tienergekibbel en machinale thrash. Lekker, zeker ook met de vliegende solo na de helft van het nummer. Hierna volgt mijn favoriete Babymetal-nummer: Ii ne!. Een mix van industrial metal, J-pop, hiphop en hithouse, met een monsterachtige breakdown. Beetje jammer dat het niet aansluit op de vorige nummers, maar dat gevoel heb ik wel vaker met “popmuziek”-albums. Probleem is namelijk dat de hits (die voor het eigenlijke album uitkomen) veel sterker zijn dan de vullers, hier is dat niet anders.

Ondanks een aantal mindere nummers, zijn er toch een paar echte fijne liedjes bijgekomen. Dat chocoladenummer, maar ook Catch Me If You Can, waar jungle en razend snelle industrial vermengd wordt met J-Pop. Ferm. Ook het heel technische, djenterige Akumu no Rinbukyoku mag er best zijn. Dat neemt niet weg dat een (ondertussen) klassieker als Headbangeeeeerrrrr!!!!! en Do·Ki·Do·Ki Morning er met kop en schouders bovenuit steekt. Toch moet je ook eens het stevige powermetalnummer Ijime, Dame, Zettai eens gehoord hebben om een totaalbeeld te krijgen van dit Babymetal.

Het is en blijft een product, een commercieel product, bedacht door marketeers. Dat neemt echter niet weg dat het een heel lekker product is, die ik graag doorgeef aan mijn kroost om ze de metal in te lokken. Ondertussen headbang ik lekker mee en ben ik af van K3 en Stromae. Wat wil je nog meer? Hail Babymetal!

Tracklisting:
Babymetal

 1. Babymetal Death
 2. Megitsune
 3. Give Me Chocolate!!
 4. Ii ne!
 5. Benitsuki -Akatsuki-
 6. Do·Ki·Do·Ki Morning
 7. Onedari Daisakusen
 8. 4 no Uta
 9. U.ki.U.ki Midnight
 10. Catch Me If You Can
 11. Akumu no Rinbukyoku
 12. Headbangeeeeerrrrr!!!!!
 13. Ijime, Dame, Zettai

Line-up:

 • Yui Mizuno (aka Yuimetal)
 • Moa Kikuchi (aka Moametal)

 • Suzuka Nakamoto (aka Su-Metal)

Links: