Avslut – Tyranni

Het Zweedse typische deathmetalgeluid voorzien van drillende kettingzaagriffs en bijbehorend gehak op het drumstel is ons allen wel bekend. Zweden heeft wellicht een patent op deze kenmerkende stijl. Maar steeds vaker voorzien relatief nieuwe Zweedse blackmetalbands de hongerige blackmetalelite van smakelijk materiaal.

Deze maal waag ik mij aan de tweede langspeler van de Zweedse blackmetalband Avslut. In 2018 werd het debuutalbum Deceptis door collega-redacteur Bart gerecenseerd. Gelijkenissen met Dark Funeral bleken evident, toch was er geen sprake van plagiaat dankzij een eigen geluid.

De tweede worp Tyranni volgt na een split met een andere reizende ster aan de blackmetalhorizon onder de illustere naam Nordjevel. Zware Metalen redacteur Yves was onder de indruk van de plaat Necrogenesis van het uit Noorwegen afkomstige Nordjevel. Nordjevel heeft mij ook kunnen overtuigen, zowel op het eerder genoemde album als ook live. Het zal mij daarom benieuwen of de Zweedse broeders van Avslut mij ook kunnen bekoren.

Wat je hoort bij het starten van Tyranni en het gelijknamige nummer is melodische, niet al te uitgesponnen black metal. Het is in ieder geval recht voor zijn raap voorzien van een open en organisch geluid. Vergis je niet, het is zeker geen gepolijste bende, maar net niet zo vadsig en vuil als menig soortgenoten in het genre. Qua stemgeluid dient zich een onwillekeurig vergelijk aan met Shagrath (Dimmu Borgir) ten tijde van Enthrone Darkness Triumphant. Let maar eens op de intonatie tijdens de langgerekte uithalen (Dråp). Voor de rest loopt de vergelijking met Dimmu Borigir dan weer mank, want  Avslut is in zijn algemeenheid toch net iets bijtender. Zeg maar iets meer Dark Funeral. Wat dat betreft ligt dit werk dus in lijn van de debuutplaat. Het drumwerk van O. is hier grotendeels verantwoordelijk voor. Het is nergens buitencategorie, maar gewoon goed en lekker strak uitgevoerd. Tel daarbij op een serie dissonante gitaarriffs afgewisseld met een sporadisch dreunende bas en voilà Tyranni is een feit.

Niet te ingewikkeld, niet nodeloos vernieuwend om maar vernieuwend te zijn, wel verdomd lekker met name die tomeloze serie aan blastbeatsssss!!!!

Score:

79/100

Label:

Osmose Productions, 2019

Tracklisting:

 1. Tyranni
 2. Stigens Ände
 3. Likvidering
 4. Allt Förgås
 5. Den Eviga Flamma
 6. Underjordens Apostla
 7. Pestens Lärjunga
 8. Dråp
 9. Ändlöst Slaveri

Line-up:

 • C. – Zang
 • E. – Gitaar, achtergrondzang
 • O. – Drums
 • D. – Basgitaar
 • S. – Gitaar

Links: