Nordjevel – Necrogenesis

Noorse black metal is nog steeds in, dat bewijzen niet enkel foute verfilmingen van bepaalde boeken, maar ook bands als Nordjevel. Niet de eerste de beste band, dit is een interessant staaltje Scandinavische inteelt met leden uit bands als Doedsvangr, voormalig Ragnarok, voormalig Dark Funeral en voormalig 1349. Ik nam er bewust de bands tussenuit die mee als referentie dienen voor dit nieuwe werkje. De heren Destructhor en Dominator zijn er ook nog maar bij vanaf vorig jaar, maar mede door de ervaring van dit duo is het de kracht en stijl van de nummers alleen maar ten goede gekomen.

Dit kennen we uiteraard al, maar nog steeds sta ik ervan versteld hoe verdraaid snel, technisch en haatdragend deze kleine 50 minuten klinken. Drums die ergens circuleren in het circuit van Dark Funeral, 1349 en Tsjuder, met gitaarlijnen die eveneens aanleunen tegen het haatdragende van die giganten. Maar ook met de kracht en bezieling van bands als het iets oudere Marduk, tot zelfs de krachtige cadans die richting nieuwe Marduk neigt op een track als Nazarene Necrophilia. Tel bij een track als deze ook nog maar eens de smerigheid van een band als Carpathian Forest op.

Nordjevel is op die manier niet origineel, maar wel enorm goed in wat het brengt. Dit is een langspeler die ondanks de snelheid waarop alles gebracht wordt, best wel lang duurt. Toch slaag ik erin om een plaat als deze vier tot vijf keer na elkaar te beluisteren, zonder dat me dit weet te storen. Voldoende bewijs dat dit kwalitatief spul is dat elke fan van Scandinavische black in huis moet halen.

Score: 

82/100

Label:

Osmose Productions, 2019

Tracklisting:

 1. Sunset Glow
 2. Devilry
 3. The Idea of One-Ness
 4. Black Lights from the Void
 5. Amen Whores
 6. The Fevered Lands
 7. Nazarene Necrophilia
 8. Apokalupsis Eschation
 9. Panzerengel

Line-up:

 • DezeptiCunt – Bas
 • Doedsadmiral – Zang
 • Dominator – Drums
 • Destructhor – Gitaar, zang

Links: