Artillery – X

De Denen van Artillery zijn terug met een nieuw album. Langspeler nummer tien heeft de verrassende titel X meegekregen, daar zal lang over nagedacht zijn. Nadat ik de vorige twee albums, Penalty By Perception en The Face Of Fear, had beluisterd wist de band mij niet helemaal te overtuigen. Vooral zanger Michael Bastholm Dahl wist mij niet over te halen met zijn veel te keurige zanglijnen. Dit nieuwe album begint al direct met een 2-0 achterstand. Niet alleen staat Dahl nog steeds achter de microfoon, ook is gitarist Michael Stützer zijn broer, Morten Stützer, overleden. Morten leverde belangrijke bijdragen aan de muziek van de band.

Het resulteert voor mij in een voortzetting van het geluid van de vorige albums, alleen dan nog minder verrassend. De speelduur van zo’n driekwartier helpt dan ook niet mee om van X een lekker te beluisteren album te maken. Er is namelijk geen enkel nummer dat boven de rest uitsteekt. Soms betekent dat dat alle nummers van hoge kwaliteit zijn, maar helaas betekent het in dit geval dat de elf nummers stuk voor stuk van een erg gemiddeld niveau zijn. De drums beuken niet meer als een machinegeweer en rauw klinkt de band al jaren niet meer. Nee, Artillery zakt steeds verder af naar beneden op de heavymetalschaal.

Vond je de vorige twee albums helemaal te gek, dan kun je dit tiende album ook best proberen. Liefhebbers van het oudere werk die bij elk nieuw album hopen op een nieuwe Terror Squad laten X gerust liggen. Dit album heeft niet de x-factor en er kan een groot kruis doorheen wat mij betreft.

Score:

65/100

Label:

Metal Blade Records, 2021

Tracklisting:

 1. The Devil’s Symphony
 2. In Thrash We Trust
 3. Turn Up The Rage
 4. Silver Cross
 5. In Your Mind
 6. The Ghost Of Me
 7. Force Of Indifference
 8. Varg I Veum
 9. Mors Ontologica
 10. Eternal Night
 11. Beggars In Black Suits

Line-up:

 • Michael Bastholm Dahl – Zang
 • Michael Stützer – Gitaar
 • Kræn Meier – Gitaar
 • Peter Thorslund – Basgitaar
 • Josua Madsen – Drums

Links: