Anifernyen – Augur

Een debuutplaat van een melodische death/blackmetalband uit Portugal. Ben benieuwd, een zonnig en warm album mogen we niet verwachten, denk ik. Hoeft ook niet, anders hadden we wel een ander muziekgenre als hobby gekozen. Een beetje snuister- en zoekwerk leert me dat deze band ook in 2008 al een EP uitgebracht heeft, The Pledge Of Chaos. Ethereal Sound Works, het label waarop het debuut nu uitkomt, is voor mij een onbekend label met een verzameling artiesten en bands die me al helemaal niks zeggen. Het blijkt een Portugees label te zijn, die zich vooral concentreert op de eigen markt en vooral voor eigen deur veegt. Daar is natuurlijk niks mis mee.

Na een duistere en donkere intro, opent de plaat pas echt met Tyrant. Het is een midtempo melodisch nummer geworden, dreigend doch gemakkelijk in het gehoor liggend. Doet me in de eerste noten, in de eerst vibe, wat aan Behemoth denken. Ook met die prevelende, vertellende stem in het midden van het nummer, komt het toch in de buurt. Eldritch Moon slaat dan weer een volledig andere weg in. Na een gedragen basdrumstuk, komt de blastbeat. Niet te ingewikkelde gitaarlijnen brengen het eenvoudige doch efficiënte thema aan. Is het Belgische Saille een vergelijkingspunt? Met Emissary zijn we dan voor de eerste noten weer terug bij Behemoth beland. Eigenaardig want nog geen tien tellen later heb ik het gevoel dat we ergens in Finland beland zijn bij bands als Noumena, Omnium Gatherum of het rustigere broertje van Wolfheart bijvoorbeeld. De nummers die volgen zijn dan weer wat technischer met verschillende, lopende gitaarlijnen, een bas die graag met de gitaren meewandelt (wat ik meestal nog al irritant vind) en een drum die vaak uit het zelfde midtempovaatje tapt. Het begin van Neverlight is dan weer ranzig en vettig black getint. Dit is toch het beste nummer op de plaat, alleen al door dat strakke begin.

Goeie plaat, geen topschijf. Een plaat die initieel weliswaar wat moeilijk af te lijnen is qua stijl. Op zich is daar ook niks mis mee. Naarmate je de plaat beluistert, valt het wel op dat er jammer genoeg qua drum te weinig variatie is, wat natuurlijk ook komt door de aard van de riffs. De bassist legt ook te weinig de basis en laat zich alzo te veel meesleuren door het idee van de gitaren.

Score:

75/100

Label:

Ethereal Sound Works, 2019

Tracklisting:

 1. Augur
 2. Tyrant
 3. Eldritch Moon
 4. Emissary
 5. Graveborn
 6. Voleurs D’ Âmes
 7. Foreshadowing
 8. Christendoom
 9. Wormwood
 10. Neverlight
 11. Deadite

Line-up:

 • Daniel Lucas – zang
 • Luis Ferreira – gitaar
 • Diogo Malheiro – gitaar
 • Ricardo Vieira – bas
 • Hugo Almeida – drum

Links: