ÂGE ⱡ TOTAL – ÂGE ⱡ TOTAL

Jeetje. Een band met een gek teken in de naam welke ook nog eens geschreven is in hoofdletters. Misschien is het een beetje schreeuwerig, maar van de andere kant: mijn aandacht heb je. ÂGE ⱡ TOTAL is een Frans samenwerkingsverband tussen de bands Greyfell en Endless Floods. Ik hoop dat ik niet al te veel coolheidspunten hoef in te leveren als ik toegeef dat ik van beide bands nog nooit had gehoord. Laten we maar beginnen met de review.

Het album omvat vier doomtracks waarvan zowel de eerste als de laatste elk ongeveer een kwartier in beslag neemt. Opener L’Armure (Schild) begint met een trage synthesizer die wordt begeleid door een triest klinkende, cleane samenzang. De doffe drums op de achtergrond klinken als de laatste hartslagen van een stervende. Het deed me een beetje denken aan bepaalde passages uit het epische Mirror Reaper van Bell Witch. Na ongeveer vijf minuten beukt er een logge gitaarriff door je trommelvliezen. Deze staat goed gebalanceerd met de synthesizer op de track, welke wordt gecombineerd met steeds intenser wordende zang. Hoewel het drumwerk rond de negende minuut in mijn optiek wat uitgesponnen is, vervult het goed zijn functie om bij te dragen aan de opbouwende waanzinskolk waarin het nummer terecht lijkt te komen. Maar voordat er een climax wordt bereikt, grijpt de band terug naar het kalme begin van het nummer. Hierdoor vallen ze ietwat in herhaling. Van de andere kant wordt hierdoor de noodlottige ondertoon nog eens extra onderstreept.

Volgens het begeleidend schrijven dat wij bij het album ontvingen, is het album gebaseerd op onder andere ruimtereizen en epische fantasieverhalen. Dat van die ruimtereizen komt wel redelijk naar voren in de tweede track van het album: .Carré. Het nummer is namelijk een soundscape vol gonzende gitaren, feedbackloops, een kerkklok, ruimtebliepjes en andere gekke geluiden. Deze combinatie van klanken vormt een soort onaangename drone die er niet helemaal in slaagt om me mee te nemen naar de fantasiewerelden waarover wordt geschreven. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat veel van de lagere tonen worden overstemd door de snerpende feedbackloops. Hierdoor is het nummer eerder een vervelende luisterervaring dat een plezierige of een uitdagende.

Na zo’n akelig klankenpalet is het daaropvolgende Metal een fijn muzikaal kussentje. Wederom horen we een doomsound. Dit keer ligt de nadruk wat meer op de zang, die qua melodie de riffs van de gitaren volgt. De orgelachtige synthklanken die op de achtergrond te horen zijn, vormen een prettig bedje waarin de track zich kan nestelen. Ook hier zwelt het nummer tegen het einde aan, maar wederom krijgen we niet de climax die we verwachten. Misschien is dit wel een goede metafoor voor het leven: een opbouw zonder climax. We zitten hier echter niet om semi-diepzinnige platitudes uit te spuien, dus laten we ons maar focussen op het album wat voor ons ligt.

 
In albumsluiter The Songbird horen we een onheilspellende trombone die is omhuld met ambientklanken. Qua sfeer deed het me een beetje denken aan een liveshow van Sunn 0))) die ik ooit zag. Vanaf het moment dat de drum inslaat weet je dat het menens is.  De gitaren zijn zwaar aangezet en ook hier horen we op de achtergrond sporadisch een aantal lagen van feedbackloops. In deze track zijn deze echter goed op hun plaats. Door hun bescheiden plaats in de mix voeren ze gelukkig niet de boventoon. Doordat er tegelijk twee (en soms zelfs drie)  zanglijnen te horen zijn, krijgt de track een haast hypnotiserend karakter. Ook de trombone die met de riffs lijkt te zijn vervlochten draagt hier aan bij. Wederom horen we de kerkklokken die ook in .Carré te horen waren. De cirkel is rond.

ÂGE ⱡ TOTAL presenteert hier een tof album waarin wordt getoond dat de heren en dame veel in hun mars hebben. Op dat vervelende ambientnummer na, is goed te horen dat de bandleden prima kunnen musiceren. Ik hoop daarom dat dit niet een eenmalig samenwerkingsproject was.

Score:

85/100

Label:

Soza Collectif, 2021

Tracklisting:

 1. L’Armure
 2. .Carré
 3. Metal
 4. The Songbird

Line-up:

 • Quentin – Vocalen, basgitaar, machines
 • Hugo – Vocalen, synthesizer
 • Stéphane – Vocalen, basgitaar
 • Anne Laure – Vocalen, viool
 • Théo – Trombone
 • Benjamin – Drums
 • Thierry – Drums

Links: