Abyssal – A Beacon in the Husk

Abyssal uit Groot-Brittannië is een vaste klant in mijn jaarlijsten. De drie eerdere albums (Denouement, Novit enim Dominus qui sunt eius en Antikatastaseis) waren allen monumentale stalen occulte blackdeath vol mystiek en obscuriteit. Deze vierde plaat komt opnieuw uit via kwaliteitslabel Profound Lore Records en is meer van hetzelfde, maar dan anders.

Het is moeilijk om Abyssal te beschrijven en niet te vervallen in een resem bijvoeglijke naamwoorden waarmee je steeds verder de diepte in dwaalt. Abyssal brengt op A Beacon in the Husk negen nummers met titels die aangeven dat het zelf ook een dal induikt waarmee het zijn eigen bandnaam kracht bijzet. Funeral doom van een zeer onzuivere soort, vol drones en onaangename gitaarlijnen, voorzien van schrikwekkende holle vocalen vormt de basis van de meeste nummers, die meestal ontaarden in progressief/technische neuroses die vaak doen denken aan een mengeling van oldschool doomdeath met Morbid Angel (B-G) en Portal (altijd al zo geweest) en Ulcerate. Wanneer de waanzin helemaal zijn intrede doet en de snelheid de hoogte ingaat voel je verschillende Mayhem-vibes over je heen komen, genre Ordo Ab Chao, iets wat steeds meer voelbaar wordt naarmate de drie etages van deze plaat doorlopen worden. De climax wordt bereikt in het titelnummer, III – Descent: A Beacon in the Husk, met zowel muzikaal als tekstueel een wellust van genocidale proporties …


“I grasp at my phallus and paint my seed upon this ferrous world. A fitting tribute to such finality. The howling voices of previous augurs, they scream out to none, for death is all that listens. And in death’s arid embrace I find ecstasy.”

Van William Shakespeare tot Charles Dickens, allen zouden ze een staande ovatie geven voor de teksten van Abyssal. Ik ga er liever voor zitten, met een koptelefoon, een pot Lapsang Souchong en schijfjes limoen en citroen. Vier op vier voor Abyssal, een plaats in de eindlijst is het logische gevolg. Liefhebbers van Alterage moeten deze eveneens meteen beluisteren.

Score:

88/100

Label:

Profound Lore, 2019

Tracklisting:

  1. Dialogue
  2. I – Recollection: Shapes upon the Retina
  3. I – Recollection: Awakening / Metamorphosis
  4. II – Discernment: The Cloister Beneath the Grime
  5. II – Discernment: Khyphotic Suzerains
  6. II – Discernment: The Triumph of Fools
  7. III – Descent: We Who Beheld the Fall of Axioms
  8. III – Descent: A Beacon in the Husk
  9. Soliloquy

Line-up:

  • Onbekend

Links: