1349 – Revelations of the Black Flame

1349 – Revelations of the Black Flame
Candlelight Records, 2009

Over een ommezwaai gesproken! 1349, voorheen vooral gekend voor zijn agressieve black metal die bijna geheel op blasttempo werd gebracht, gooit het op Revelations of the Black Flame helemaal over een andere boeg. De onmenselijke snelheden zijn ingeruild voor naar pure doom neigende, trage ritmes. De tremolo picking riffs hebben plaatsgemaakt voor dissonante, ietwat vage akkoorden. Ik vermoed dat menig fan zich een hoedje zal schrikken.

Is het de invloed van het Ordo ad Chao album dat Mayhem vorig jaar uitbracht? Heeft het te maken met het vertrek van gitarist van het eerste uur Tjalve? Of misschien de samenwerking van bandleider Ravn met Celtic Frost op hun zwanenzang Monotheist? Hoe het ook zij, 1349 gooit op Revelations of the Black Flame al zijn meest typische kenmerken overboord voor een sprong in het onbekende. Maar is die sprong ook geslaagd? Eerlijk? Ik weet het niet.

Zowat de helft van de plaat bestaat uit ziekelijk klinkende ambient soundscapes, de andere helft van de plaat sleept zich aan doomtempo voort. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat hier veel meer had ingezeten. Het lijkt erop dat men zonder veel nadenken dit avontuur is ingestapt en dat 1349 een beetje lijdt onder het “schoenmaker-blijf-bij-je-leest”-syndroom. Op Revelations of the Black Flame klinkt 1349 in mijn oren in ieder geval als een band die zich een stijl aanmeet die ze eigenlijk niet echt beheersen. Ravns zang heeft een nog prominentere plaats gekregen binnen het geheel en ik vermoed dan ook dat dit vooral zijn album is. Geblast wordt er nog wel heel even, maar dan vooral uit beleefdheid denk ik.

Misschien ga ik in de toekomst mijn mening herzien, maar voorlopig ben ik (nog) niet overtuigd van Revelations of the Black Flame. De sfeer, die het album zou moeten rechthouden, slaat bij mij helemaal niet over. De Pink Floyd cover Set the Controls for the Heart of the Sun ligt mij bovendien zwaar op de maag. Ik kan hier met de beste wil van de wereld geen cijfer aan geven.

Tracklisting:
1349

  1. Invocation
  2. Serpentine Sibilance
  3. Horns
  4. Maggot Fetus… Teeth Like Thorns
  5. Misanthropy
  6. Uncreation
  7. Set the Controls for the Heart of the Sun
  8. Solitude
  9. At the Gate…

Line-up:

  • Ravn – Vocals
  • Archaon – Guitar
  • Seidemann – Bass
  • Frost – Drums

Links: