Stahlmann – Adamant

Stahlmann – Adamant
AFM Records, 2013

Lewandowski maakte er eerder deze week vier, de ijzeren mannen rammen vandaag hun derde doelpunt op drie jaar in de rekken. Hoe kan je een week, waarin Duitse voetballers alles platwalsten wat op hun pad lag, beter besluiten dan met een diamantharde edelsteen die barst van het harde metaal. Adamant, een titel die de lading dekt als een Arabische volbloed.

Rammen is het codewoord. Twee soorten songs houwen ze uit de NDH-mijn: ten eerste de brachiale stompers op flitsende dance-electronics en knetterende hoogspanningskablage, met het stuwpomp Süchtig als kroonjuweel. Daarnaast zijn er de duisternisballades en hun epische synthbravoure en machtsakkoorden, een categorie waarin Leuchtfeuer (afgezien dat het heel sterk op het naamnummer van Eisbrecher lijkt) sterren plukt. Soms merk je er een soort verlaten achtergronddwaling in op en als Mart opvallend vaak zeer teder en zacht de strofes voorleest is het nog duidelijker dat die typische Stahlmann-melancholie er toch weer ergens inzit. De testosteronrijke scandeerrefreinen resoneren gelukkig weer diep in de keel, al zal de zang nooit hun sterkste wapen worden.

Dat is op dit album misschien wel hun gloednieuwe ritmesectie. Zeg maar stampeskader. Drukken zij even hun stempel met rigoureuze marsen, die zelfs de riffmatig iets schampere songs lekker voortdrijven. Dankzij mid tempo krakers als Adrenalin ligt de nadruk hier op Härte, al maken intense synthmelodieën en snedige programmings hier gewoon een onverwoestbare NDH-schots en tot dusver de beste Stahlmann-plaat die er is van.

Tracklisting
Stahlmann - Adamant

  1. Die Welt Verbrennt
  2. Süchtig
  3. Wenn Der Regen Kommt
  4. Schwarz
  5. Leuchtfeuer
  6. Adrenalin
  7. Der Schmied
  8. Paradies
  9. Nackt
  10. Tempel Der Lust
  11. Dämonin

Line-up:

  • Martin ‘Mart’ Soer – Vocals, programming
  • Tobias ‘Tobi’ Berkefeld – Gitaren, programming
  • AblaZ – Basgitaar
  • Niklas Kahl – Drums

Links: